Uprkos niskoj ceni malinari u julu imaju pune ruke posla

Uprkos niskoj ceni malinari u julu imaju pune ruke posla

Ove godine sezona malina počela je nešto ranije nego lani, a pored cene, ova godina je specifična i po smenjivanju toplih dana i kišovitog perioda. Uprkos tome nakon berbe, malinare očekuje priprema malinjaka za sledeću berbu. 

Ilustracija: Rad u malinjaku - © Agromedia

Tako smo ove godine imali izrazito nepovoljan raspored padavina jer u periodu razvoja rodnih grančica i plodova tokom aprila i maja meseca nije bilo padavina, a konstantne padavine tokom berbe uslovile su pad kvaliteta ploda maline i smanjenja ukupnog prinosa. Pozitivne strane ovog kišnog perioda su u boljem porastu novih izdanaka kod jednorodnih sorti u odnosu na prošlu godinu kada su ekstremno visoke temperature počele od sredine juna, takođe i stanje u zasadima remotantnih sorti je dobro a berba će početi 10 do 15 jula.

Tokom jula meseca u malinjacima se završava sa berbom jednorodnih sorti maline, počinje berba remotantnih sorti maline, nastavlja se sa negom mladih malinjaka kao i sa agrotehničkim i pomotehničkim merama u rodnim zasadima posle berbe.

Privremeno podizanje i vezivanje jednogodišnjih izdanaka jednorodnih sorti maline (Vilamet, Miker, Glen, Fertodi, Tulamin i dr.) nakon završene berbe je mera koja se izvodi tokom jula ili početkom avgusta u malinjacima. Cilj ove mere je da se omogući adekvatna zaštita izdanaka posle berbe, suzbijanje korova kao i rast izdanaka koji će sledeće godine doneti rod.

Odmah po završetku berbe potrebno je ukloniti izdanke koji su doneli rod. Ovi izdanci su završili svoju funkciju i potrebno ih je iseći, sačekati nekoliko dana da se prosuše i izneti iz zasada. U slučaju visokih temperatura mogu se iseći i ostaviti na žici da bi pravili hlad novim izdancima a kasnije izneti. Obzirom da neposredno pre i tokom berbe nisu izvođene mere hemijske zaštite u zasadu stari izdanci su nosioci potencijalne zaraze pa se njihovim iznošenjem poboljšava provetrenost i osunčanost u zasadu i smanjuje mogućnost oboljenja novih izdanaka.

Izdanke koji će sledeće godine doneti rod treba privremeno podići i privezati kako bi se nesmetano mogle izvoditi agrotehničke mere u malinjaku. Vezivanje se izvodi tako što se kanap zaveže za čeoni stub, a zatim obmota oko sledećeg stuba, i tako oko svakog stuba do kraja reda. Sa druge strane reda postupak se ponavlja tako da se izdanci postavljaju u prostor između kanapa bez ikakvog vezivanja za žicu. Mogu se podići i privezati na još načina kao što je grupisanje više izdanaka u snop i vezivanje za žicu. Ovom merom se podstiče uspravan rast, dobro je provetravanje i smanjena mogućnost zaraze izdanaka, olakšana je obrada zemljišta i zaštita zasada.

Posle serije uklanjanja ovogodišnjih izdanaka pre berbe maline, izdanke koji su ostali u momentu posle uklanjanja rodnih izdanaka treba još jednom prorediti. Treba ukloniti sve one izdanke koji se nalaze van reda, zaražene izdanke, kao i sav višak izdanaka u redu (u redu treba ostaviti 8 do 9 normalno razvijenih i zdravih izdanaka na 1 m dužine špalira). U proleće naredne godine od ovih izdanaka biraćemo 4 do 6 na 1 m dužine koji treba da donesu rod.
U jesen sa početkom opadanja lišća obaviti zaštitu bakarnim preparatima i privremeno podignute izdanke osloboditi veza i pustiti da padnu u međuprostor pre pojave snega.


Izvor: Poljoprivredne stručne i savetodavne službe

Autor: Dipl. inž. Sovilj Đorđe 

Komentari

E-KNJIGA

Vodič za uspešno gajenje borovnica