Sadnice malina osvajaju i Posavinu

Sadnice malina osvajaju i Posavinu

Vlada Karić iz Orašca bavi se prvenstveno stočarstvom. Ipak, ovaj vredni domaćin rešio je da na svom imanju gaji i maline. Prošle godine Vlada je zasadio maline na 20 ari koje su dale jako dobar prinos. Na 250 strukovaa maline on je već prve godine imao prinos oko 50 kg.

Maline - © Foto: www.pixabay.com

 

Vlada Karić iz sela Orašac, nadomak Obrenovca, dugo godina je bio u radnom odnosu. Danas ovaj domaćin živi samo od poljoprivrede baveći se ratarstvom, stočarstvom i voćarstvom. Karići obrađuju ukupno oko osam hektara zemlje, a od toga pet hektara uzimaju pod zakup. Uglavnom seju kulture koje su karakteristične za područje Posavine.
Malina polka – vraća vam investiciju već u prvoj godini!

 

Prošle godine sve je dobro rodilo, senare i ambari su bili puni, a ima dosta i silaže. Za uspešnu ratarsku proizvodnju treba i dobra mehanizacija, a kod Karića je sve na broju.
Oranje - © Foto: Agromedia

Sejemo ječam, žito i kukuruz. Žita smo posejali oko dva hektara, dok ječma imamo oko hektar i po. Uglavnom smo uspeli sve da posejemo u optimalnom roku. Dobra mehanizacija mnogo nam je pomogla pri setvi – imamo dva traktora, kombajn, berač“, ističe Vlada Karić.

 

Iako maline nisu rasprostranjene na području obrenovačke opštine, Karići su zadovoljni i cenom i rodom u protekloj godini.


 

Kada je u pitanju stočarska proizvodnja, Karići gaje ovce, svinje i goveda. Poseduju oko 10 goveda i 20 svinja. Iako imaju loša iskustva sa Šabačkom mlekarom, ovi domaćini sa njima i dalje sarađuju, a cene mleka jedva pokrivaju troškove proizvodnje. „Iako su mi još pre poplave 2014. godine ostali skoro oko 2.000 evra dužni, sada nam mleko isplaćuju redovno. Cena je 27-28 dinara po litru, u zavisnosti od toga kakav je mesec. Iako to nije isplativo, od nečega se mora živeti“, kaže domaćin Vlada.
Kako su braća Zlatić postali malinari

 


Uz sve ovo, Karići se bave i voćarstvom. Imaju šljivik od 80 ari u punom rodu, a Vlada je ove godine počeo da sadi i maline. Iako maline nisu rasprostranjene na području obrenovačke opštine, Karići su zadovoljni i cenom i rodom u protekloj godini. Malina polka koju je sadio krupna je i ukusna, i već prve godine lepo je rodila.
Malina polka - © Foto: Agromedia

Zasadio sam maline na 20 ari. Prošlog leta sam probao, video sam da je to uspelo, i rešio da proširim malinjak. Dobra je vrsta maline, i dobro rađa. Malina rađa četiri meseca i bere se svaki treći dan. Sa nekih 250 strukova, koliko sam imao, bilo je oko 50 kilograma maline. Njih sam posadio u martu 2016. i već sam do decembra taj rod imao u prvoj godini.


 

Za sada nemamo potrebe za pomoćnim radnicima, ali kako ubuduće imamo u planu da proširimo malinjak, verujemo da će nam pomoć dobro doći.

 

Održavanje malinjaka je zahtevno, a naročito je važno redovno zalivanje. Ovaj domaćin ističe da za sada maline navodnjava sistemom kap po kap, a kako kaže, u planu mu je i sadnja jagoda, kao i postavljanje plastenika. Za branje malina treba mnogo ruku, pa se na takvim poslovima angažuje cela porodica.
Organska Polka osvaja Kraljevo!

 

Zasad malina - © Foto: Agromedia

Radimo uglavnom supruga, otac, majka i ja, a tu su i deca da malo pripomognu. Za sada nemamo potrebe za pomoćnim radnicima, ali kako ubuduće imamo u planu da proširimo malinjak, verujemo da će nam pomoć dobro doći. Imamo u planu i sadnju jagoda u toku ove godine, kao i podizanje plastenika i solarne sušare, najviše zbog roda šljiva. Ali ti planovi za sada još uvek čekaju, nadamo se da će i oni uskoro biti realizovani“, zaključuje Vlada Karić.

Sagovornik: Vlada Karić, selo Orašac

 

 

 

Komentari

E-KNJIGA

Vodič za uspešno gajenje borovnica