Razočarani niskom cenom jabuke: Neki je prodaju za 4 dinara, drugi je poklanjaju

Razočarani niskom cenom jabuke: Neki je prodaju za 4 dinara, drugi je poklanjaju

Nakon velikog negodovanja voćara na cenu jabuke, kroz medije i socijalne mreže prikazani su prizori vađenja sadnica jabuke u punom rodu i poklanjanja na pijacama. Nikola Vujić (21) iz Vinče kod Topole, jedan je od poljoprivrednika koji je do sada prodao jabuku za ispod 5 dinara po kilogramu i sva je otišla u preradu.

Niska cene jabuke - © Julijana El Omari/Agromedia 

Loša cena jabuke je krenula od samog starta berbe prošle godine. Prodao sam do sada 10 vagona jabuke za 4 dinara i ona je otišla najveći deo u Rauch, Koceljeva“, kaže Nikola.

Ovaj mladi proizvođač iz sela koje ima 650 ha pod voćnjacima, a godišnje proizvede do 23 000 vagona voća, svojih zasada pod jabukom i breskvom ima oko 10ha. Prošle godine imao je prosečni prinos oko 4 vagona po hektaru. Jabuke plasira mahom na rusko tržište, međutim, ove godine zbog kvaliteta prodao ih je domaćem. Niska cena imala je mnoge posledice, a odraziće se i na njegove planove za dalje.

„Moj plan trenutno je da smanjim ovo što imam, jer ni ovo ne može da se isfinansira. U velikom minusu smo ove godine, u kreditima smo, pa ako se ovako nešto slično ponovi, neće biti izbora, jer krediti neće biti dostupni, a nećemo imati od čega da ulažemo. Pored ovog voćnjaka imamo parcelu pšenice, tu je bio star breskvar koji smo izvadili, ali nismo imali sredstva da zasadimo nove sadnice.“

Niska cene jabuke - © Julijana El Omari/Agromedia

Jabuka je jedna od najskupljih kultura za održavanje, koja zahteva od 15 do 20 prskanja, od kojih neka koštaju 10 000 dinara, ali i 300-400 evra po ha.

„Od uloženih 5000 evra po ha; što je prskanje, zalivanje, ambalaža, a u rad računamo tuđe dnevnice, ali ne i naše – tako da samo 10 odsto od uloženog vraćamo“, kaže Nikola.


Godine 2017. prva klasa jabuke koštala je 55 dinara, industrijska 22, međutim prošle godine i početkom ove industrijska jabuka se širom Srbije prodavala za minornih 4 dinara po kilogramu, dok je na pijacama nekih gradova ona dostizala i 120 dinara.

„Preprošle godine ovu jabuku davali smo po 50 dinara, ali je rod bio znatno slabiji. Ako sam ove godine brao, na primer, 7 vagona, one sam brao 2. Međutim, iako je dobra cena, na malu količinu ti ništa ne dobijaš, samo pokrivaš troškove. Ja bih bio zadovoljan da država stane iza nas i da najmanja otkupca cena insutrijske jabuke bude 10 dinara, toliko da mi i nemamo zaradu i da smo na nuli. Toliko da pokrijemo troškove, ali da ne budemo u minusu“, prelaže ovaj mladi voćar.

Niska cene jabuke - © Julijana El Omari/Agromedia


Iako mnoge državne insitucije zagovaraju, sprovode projekte i kampanje za povratak mladih na selo, problemi mladih i starijih poljoprivredika ostaju isti. Nikola je jedan od mnogobrojnih mladića koji su ostali na selu, ali ne vide tu svoju budućnost.

„Neću da kažem ‘idem za Nemačku’, ostaću još koju godinu ovde dok se stvari ne promene, inače ja nikakvu perspektivu ne vidim da ostanem ovde. Ovo nije poljoprivreda, isplativije da sam negde radio za 30 hiljada dinara. Ja smatram da je ove godine, poljoprivreda, što se tiče voćarstva, uništena“, razočaran je voćar iz Vinče.


Komentari

E-KNJIGA

Vodič za uspešno gajenje borovnica