Radovi u malinjaku: Odmah nakon berbe ukloniti izdanke koji su doneli rod

Radovi u malinjaku: Odmah nakon berbe ukloniti izdanke koji su doneli rod

Malina je privredno jedna od najznačajnih voćnih vrsta u našoj zemlji zahvaljujući povoljnim prirodnim uslovima za njeno gajenje i mogućnosti plasmana u svežem i prerađenom obliku na domaće i inostrano tržište. Poslednjih godina značajno je povećano interesovanje privrednih organizacija i individualnih proizvođača za podizanje novih zasada maline.

Maline - © Pixabay

Uspešna proizvodnja maline zahteva primenu potrebnih agrotehničkih mera tokom cele godine. Sa radovima u malinjaku potrebno je nastaviti i posle završetka berbe. Mnogi proizvođači ne posvećuju veliku pažnju ovim radovima od kojih direktno zavisi kvalitet i zdrastveno stanje izdanaka za narednu godinu.

Srbija treća najkonkurentnija zemlja po proizvodnji i izvozu maline

Odmah po završetku berbe potrebno je ukloniti izdanke koji su doneli rod. Ovi izdanci su završili svoju funkciju i treba ih iseći. U slučaju visokih temperatura mogu se iseći i ostaviti na žici da bi pravili hlad novim izdancima, a nakon nekoliko dana treba ih izneti iz zasada i spaliti. Stari izdanci su nosioci potencijalne zaraze, a njihovim iznošenjem onemogućuje se prelazak štetnih gljiva i grinja na nove izdanke i povećava provetrenost špalira.

Nakon uklanjanja starih treba ukloniti i jednogodišnje izdanke koji se nalaze van reda i višak onih u redu, gde treba ostaviti šest do devet normalno razvijenih izdanaka po dužnom metru. Prvo treba ukloniti slabije razvijene, bolesne i oštećene izdanke sve do njihove osnove, a zatim one ostavljene treba privremeno vezati kako bi se lakše obavile ostale agrotehničke mere.

Maline - © Pixabay 

Treba nastaviti i s hemijskom zaštitom i sprečavanjem pojave bolesti kestenjaste pegavosti i sušenja izdanaka maline koju uzrokuje gljiva Didymella apllanata, a ujedno treba sprovesti i suzbijanje eriofidne grinje lista maline (Phyllocoptes gracilis) odgovarajućim akaricidom. Takođe posle berbe treba nastaviti uništavanje korova, a naročito u sušnim godinama kakva je ova. Uništavanje korova se može obaviti tanjiračom ili frezom, košenjem, a u redu okopavanjem.


Malina za uspevanje zahteva dovoljnu količinu vode tokom čitave vegetacije. Nakon berbe treba nastaviti navodnjavanje malinjaka, pogotovo u sušnim godinama poput ove kako bi se obezbedio dobar porast izdanaka koji su nosioci rodnosti za narednu godinu. Ukoliko u malinjaku nije postavljena mreža za senčanje obavezno je treba postaviti da bi se zaštitili izdanci od visokih temperatura i sprečila pojava ožegotina.

Od mera koje treba obaviti posle berbe zavisi formiranje rodnih pupoljaka i vitalnost izdanaka kao i njihovo pripremanje za period zimskog mirovanja, visinu prinosa i kvalitet roda u narednoj godini.

Autor: Msr. inž. Nikola Spasojević


Poljoprivredna škola sa domom učenika “Valjevo”

Tekst je originalno objavljen u časopisu Poljoprivrednik


Komentari (1)

Nesa

2021-08-27 20:40:45

Imam 2 hektara od malinu Wilamet 4 godina.Zasad je nadmorskoj visini 850 metara navodnjavanje spalir ove godine doduse nisam bas zadovoljan rodom jel se nije bs razvila kako je trebalo i mali je rod.Sad trenutno lastari su jako dobri i razvijeni medjutim nisam jos iztretirao jos spremam se za 2 dana .Pa me interesuje jel to dobro sto su lastari jako razvijeni i cime bih trebao da istretiram sad i cime u mao kasnijem periodu.posto je sad kacim na spalir i za 2 dana cu zavrsiti.Pozdrav

Tanja Prolić, Novinar

2021-08-30 09:31:47

Poštovani Nešo,

naš savet je da se konsultujete u najbližoj poljoprivrednoj apoteci sa agromonom, najbolje je da pokažete fotografije vaših lastara i u skladu sa njima će vam preporučiti najbolje rešenje.

Lep pozdrav,
Agromedia tim

E-KNJIGA

Vodič za uspešno gajenje borovnica