Poljski malinari započeli protest

Poljski malinari započeli protest

Malinari u Poljskoj prestali su sa berbom maline zbog niske cene ovog voća, jer kako kažu trenutna otkupna cena je niža od troškova proizvodnje.

Malina - © Agromedia

Njijov cilj je da nateraju prerađivače da povećaju otkupne cene ali i vladu da donese novi zakon o otkupu. Prema podacima Instituta ekonomije poljoprivrede, proizvodnja jednog kilograma maline košta 0,79 evra dok je otkupna cena od 0,51 do 0,56 evra. Prošlogodišnja otkupna cena maline iznosila je 0,81.

„Želimo da dobijemo 0,23 evra više po kilogramu. To zaista nisu preterani zahtevi. Da su plantažeri u martu znali da će im u junu plaćati maline pola evra, onda ne bi prskali, ne bi povećavali troškove. A vlada nam je dala zakon o otkupu kojim možemo da obrišemo zadnjicu. Cene se menjaju iz dana u dan“, kazao je za današnju Gazetu viborču Kšištof Cibulak iz poljskog Saveza voćara, a prenosi N1.

Probleme poljskih malinara pogoršava i to što nisu u stanju za cenu koju nude, 0,28 evra po kilogramu da nađu berače.

Poljska je zajedno sa Srbijom evropska velesila u proizvodnji i izvozu malina, godišnje se sa poljskih plantaža ubere oko 100.000 tona, većinom sa malih veličine od 0,5 do hektara, a najveći deo berbe završava u preradjivačkoj industriji koja je i glavni akter koji određuje otkupne cene.

Izvor: N1

Komentari

E-KNJIGA

Vodič za uspešno gajenje borovnica

.