Svet poljoprivrede Prodavnica

Plevljenje maline: VAŽNI KORACI za uspešne prolećne radove

Prvi lepi prolećni dani dobar su znak da je povoljno vreme za plevljenje maline. Kada malina pokrene izbojke nekoliko cm, i ako se u ovom periodu ne pojave mali izbojci i lastari, trenutak je da se počupaju korov i trava oko maline.


Ručno okopavanje je važno, pošto će maline kasnije oformiti svoju zelenu masu i s pojavom mladih lastara mogućnost za plevljenje biće daleko manja.

KADA POČETI SA PROREĐIVANJEM?

Posle plevljenja red je da uradite proređivanje. Počnite sa proređivanjem kada u redu maline pronađete bokore i na njima od 3 pa do 20 stabala maline. To znači da biljka nema dovoljno snage da razvije lastare pa se razredi da ostane broj koji pogoduje biljci, da se lepo razgrana i da plod.

U trenutku kada postavite lastare i uvežete na žicu, lastar uvežite na svakih deset cm, svaki će se razgranati u prostoru gde će za njega biti dovoljno vazduha i sunca. Vežite lastare na dve ili tri žice kako bi se fino razgranali. Zapamtite da lastari koji ostanu posle proređivanja treba da budu zdravi i kvalitetni.

Šta ukoliko su lastari isuviše dugi? Treba ih orezati oko 1.60 ili 1.80 m, zavisi od tipa maline.

PREVENTIVNI TRETMANI I PRIHRANA

Red je i za nekoliko saveta ako odlučite da tretirate malinu protiv oboljenja. Dobar period za tretmane, najpre protiv insekata, period je kada su lastari od 3 do 5 cm. Ovaj period je dobar i za tretman oboljenja koja se javljaju na mladim listovima, kao što je plamenjača.

Kada je reč o prihrani, preporučujemo upotrebu organskog đubriva, običan ili peletirani stajnjak. S toplim mesecima vreme je i za zalivanje malina.

ARILJSKI METOD UZGOJA MALINE

Najpre gajenu kao ukrasno bilje, malinu ste u kasnom 19. veku mogli da pronađete na okućnicama i u baštama imućnih ljudi. Robna proizvodnja maline u Srbiji počinje sredinom 20. veka. Kada je reč o ariljskom malinogorju, robna proizvodnja počinje 1957. godine.

Na ovom području razvijen je poseban način uzgoja. Po svojoj veličini ovi zasadi su mali i komercijalni, i zastupljena je samo jedna sorta. Plodovi teže 4 do 5 grama, prijatne su arome i slatko-kiselog ukusa. Ključna mera u ariljskom uzgoju je uklanjanje prvih serija izdanaka.

Komentari