Pitali smo RASADNIČARA: KOJE je najtraženije voće, ŠTA se dešava sa JABUKAMA, KOJE stare sorte su opet aktuelne?

Pitali smo RASADNIČARA: KOJE je najtraženije voće, ŠTA se dešava sa JABUKAMA, KOJE stare sorte su opet aktuelne?

Na pragu smo jesenje sadnje voća i zanimalo nas je da saznamo odgovore na pitanja: koje je to voće koje je trenutno najtraženije, kakva je situacija sa jabukama i kakav je kvalitet rasada u Srbiji? Razgovarali smo sa rasadničarom dipl. inž. Verkom Kačarevićem iz Vinče kod Topole i postavili mu ova pitanja.

Za koju voćnu vrstu vlada najveće interesovanje?

,,Najviše interesovanja ima za šljivom i od sortimenta sadi se čačanska lepotica, čačanska rodna i Stenli. A takođe ima potražnje od strane destilerija i za crvenom rankom, našom starom sortom”.

Očigledno je da se interesovanje za raznim sortama šljive povećalo, a Verko nam objašnjava zašto je to tako.

,,Pošto plod šljive može višenamenski da se iskoristi, može da ide za izvoz i imamo situaciju da plodovi naši idu za Nemačku, ima ugovoreno tržište. A tu se i ne traži preterana krupnoća plodova, takođe se koriste za sušenje, a takođe u destilerijama za pripremu rakija”, objašnjava naš sagovornik.

Da li je smanjena potražnja za sadnicama JABUKE?

,,Pa, manje je interesovanje za jabuku ali mogu da kažem u odnosu na prethodnu godinu opet ima interesovanja – jesu to manje površine ali i dalje sadi se jabuka. Ali potražnja je veća za dunjama, posebno za bugarskim selekcijama Hemus i Trijumfa. Takođe, destilerije koje rade proizvodnju rakija, najviše šljivu i dunju sade”.

Ima li dovoljno kvalitetnog sadnog materijala na našem tržištu?

,,Za sad ima. Što se tiče koštičavih voćnih vrsta imamo Institut za voćarstvo u Čačku koji radi isključivo kvalitetne sadnice šljiva, a takođe se rade i knip sadnice jabuka. Imamo na teritoriji Srbije i strane firme koje rade proizvodnju sadnica”, objašnjava Kačarević.

Ceo razgovor poslušajte putem linka iznad.


Komentari

E-KNJIGA

Vodič za uspešno gajenje borovnica