Posle kiša i GRADA, počela je berba NEKTARINA! Žika iz Grocke ima važnu PORUKU za sve voćare!

Posle kiša i GRADA, počela je berba NEKTARINA! Žika iz Grocke ima važnu PORUKU za sve voćare!

Uprkos vremenskim nepogodama koje su nanele veliku štetu svim kulturama, u gročanskom kraju je počela berba nektarina. Razgovarali smo sa Žikom Karaklajićem, voćarom iz Grocke, o tekućoj sezoni, očekivanjima, kao i o aktuelnostima u svetu voćarstva.

Karaklajić je nedavno počeo da bere sortu koja se zove big beng, to jest veliki prasak, i kako sam kaže, to je izuzetno dobra i zahvalna sorta. To je i sorta koja ima dobru cenu, dobru rodnost, dobro vreme stizanja, a iznenađujuće za ovo vreme, plodovi su izuzetno zdravi. Inače, to je i prva značajna komercijalna sorta što se tiče nektarina.

Pored svih izazova, među kojima su tokom ove sezone prednjačile vremenske (ne)prilike, ovaj voćar uspeo je da sačuva rod i započne berbu.

,,Znate kako, ljudi koji se ovim bave moraju budu spremni na jednu neviđenu borbu danonoćnu da bi to zaštitili. Ali mora da bude zdravo, plodovi moraju da budu zdravi. Ako nemate zdrave plodove onda nemate šta da prodate”, tvrdi Karaklajić.

Inače, na svom imanju poseduje i zasad sorte Marija Lučija, od koje će se najverovatnije oprostiti na jesen i povaditi stabla. Ova sorta ima tanku pokožicu i plod lako puca, pa iako zasad nije star, Karaklajić će se odreći ove sorte iz komercijalnih razloga.

,,To je bila nekad izuzetno atraktivna i zanimljiva sorta, isplativa. Međutim, znate kako, voćarstvo je kao moda, brzo prođe, brzo prođu neke vrste”, zaključuje Karaklajić.

Govoreći o sortama i tržištu, ovaj voćar napominje jednu važnu stvar: ,,Postoji jedna stvar koju mi moramo da naučimo: ne postoji sorta koju vi treba da nudite, postoji sorta koja se traži. Vama neko nudi Juga. Čoveče, ja hoću Audija, hoću Forda, ne postoji više sorta ,ja to hoću’. To što mi hoćemo to je davno prošlo vreme”, tvrdi Karaklajić.


Govoreći o voćarstvu kroz svoje iskustvo, Karaklajić je iskoristio priliku i da se zahvali nadležnim institucijama, bez čije podrške bi ova borba bila još teža.

,,Hteo bih da se zahvalim i Ministarstvu poljoprivrede, posebno ministarki Tanasković. Nama Gročanima, gročanskoj opštini je digla sa 40 na 70% subvencije za osiguranje od grada. To je recimo nama važnije, meni lično je to važnije nego neke subvencije po hektaru. Jer vi imate sad 70%, a na primer grad Smederevo sam daju još 30% pa Smederevce konkretno osiguranje ne košta ništa. Država o tim stvarima treba da brine. Treba da se zahvalim gradu Beogradu koji je dao subvencije za traktor, dobio sam 1.000.000,00 dinara”, kaže Karaklajić, napominjući da nije jedini koji je dobio ovu pomoć.

Govoreći o novim zasadima, Karaklajić navodi da je veoma važno pratiti tržište. Kako sam kaže, ceni mišljenje profesora sa stanovišta struke, ali ,,komercijala” je ta koja diktira kako će se voćari ponašati. Kao primer navodi jabuke koje su trenutno u hiperprodukciji pa ih je veoma teško prodati, ali su zato trenutno u trendu borovnice i koštunjavo voće. Što se tiče njegovih planova, tvrdi da neće menjati strategiju – držaće se nektarine, pod kojom je preko 90% njegovog zasada.


Ceo razgovor pogledajte na linku iznad.

Komentari

E-KNJIGA

Vodič za uspešno gajenje borovnica