Ne napadaju je ŠTETOČINE i bere se tek nakon prvih MRAZEVA – Kako se gaji JAPANSKA JABUKA?

Japanska ili Kaki jabuka (Diospyros kaki) potiče iz Kine gde se gaji više od dva milenijuma. Na evropski kontinent je stigla iz Japana u 19. veku, gde je stekla veliku popularnost, a odatle i naziv japanska jabuka. Ova voćka je specifična po mnogim karakteristikama, ali se najviše izdvaja to što je ne napadaju štetočine i što se bere tek nakon prvih mrazeva, te je veoma dekorativna u bašti jer kada listovi opadnu plodovi ostaju na granama kao lampioni.

Japanska jabukaFoto:Pixabay

Njena pozitivna svojstva po ljudsko zdravlje su mnogobrojna i blagotvorna, a u nekim ruralnim sredinama u Kini se i danas veruje u mistične odlike Kaki jabuke.

Kako se uzgaja?

Ovo listopadno i dugovečno drvo zahteva zemljište koje je vodopropusno i duboko. Najadekvatnija pH vrednost zemljišta iznosi od 6.5 do 7.5, najbolje je izabrati dobro dreniranu ilovaču.

Kada je prolećna sadnja u pitanju, može se zasaditi u martu. Ova biljka cveta tokom maja i juna, sazreva u jesen a bere se nakon prvih mrazeva. Plodovi ne dozrevaju u isto vreme zbog različitih faktora: osunčanosti terena, sorte, vremenskih prilika. Seme se seje na dubini od 1 do 2 centimetra.

Raste do visine od 5 do 10 metara, listovi su čvrsti, pomalo zašiljeni, dužine od 8 do 12 centimetara, sa naličja su bledo zelene nijanse a sa lica oni imaju tamniju boju. Na jesen poprimaju lepu nijansu crvenkaste boje. Cvetovi imaju oko četiri latice i u prečniku imaju od 2 do 2,5 centimetra. Krošnja je okruglaste forme, pruža dobar hlad.

Plodovi su po izgledu slični paradajzu, dok je ukus kombinacija ukusa breskve i kajsije. Dostižu težinu do pola kilograma, imaju tanku i sjajnu pokožicu. Najidealnije je da plodovi ostanu što duže na stablu kako bi bili što kvalitetniji i ukusniji jer se Japanska jabuka jede kada ima teksturu sličnu maslacu i sazrevanjem dobija na sočnosti i gubi se opor ukus. Ipak treba je obrati pre jačih mrazeva.

Japanska jabukaFoto:Pixabay

Japanska jabuka iziskuje veću količinu vode pa je možete zalivati što češće, naročito ako je u pitanju mlado stablo. Navodnjavanjem se obezbeđuje sočnost i krupnoća plodova, a jača suša može izazvati prerano opadanje lišća, odnosno plodova. Ipak treba voditi računa da zemljište ne bude prevlažno tokom zimskih meseci jer joj to ne odgovara.

Ova biljka koja je izrazito pogodna za organsku proizvodnju može izdržati veoma niske temperature od – 15 do – 18 stepeni.

Prilikom biranja mesta za sadnju treba izabrati ono osunčano, na južnoj strani i zaštiti je od vetra na koji je osetljiva, naročito na hladne vetrove. Neophodno je orezivanje, pogotovo dok je drvo mlado jer plodovi koji se nalaze na vrhovima grana usled velike težine mogu izazvati lomljenje istih.

Zašto gajiti Japansku jabuku?

Japanska jabuka sadrži veliku količinu vitamina C, te je naročito preporučljiva njena upotreba tokom zime kako bi se zaštitili od prehlada i bolesti. Ne sadrži masti i bogata je antioksidansima, kalcijumom, fosforom, gvožđem, kalijumom i vitaminom A. Zahvaljujući tome što sadrži flavonoide jača srčani mišić i kardiovaskularni sistem.

Poznata je po svom blagotvornom delovanju na digestivni trakt, odnosno stimulisanje probave, a antioksidansi koje sadrže doprinose osnaživanju imuno sistema i detoksikaciji organizma.

Koristi se kao svež plod oljuštene kore, kao sušena ili skuvana. Svež plod se zbog svoje teksture najčešće jede kašičicom. Našla je svoju primenu i u kozmetičkoj industriji.

Komentari (2)

Danijel Zivkovic

2021-03-16 15:16:06

Da li može da uspe na planini, nadmorske visine oko 1000m?

Tanja Prolić, Novinar

2021-04-16 09:49:32

Poštovani Danijele,

postoje saznanja da se japanska jabuka na azijskom kontinentu gaji i na 2500 metara nadmorske visine.

Lep pozdrav,
Agromedia tim

Kornel Horak

2021-03-10 19:18:03

Godinama imam, jedna sorta rađa pouzdano, druge manje. Berem pre mrazeva kad dobije boju, jedno mlado drvo rađa oko 30 kg godišnje. Obične traje do kraja decembra. Ja jedem sa ljuskom kad smekša. Retko mlade izdanke napadne jedna buba koja napada i kruškine sveže izdanke.

Tanja Prolić, Novinar

2021-03-11 09:52:05

Poštovani Kornele,

hvala što ste podelili sa nama svoje iskustvo u uzgoju japanske jabuke. Koju sortu vi uzgajate?

Lep pozdrav