STENICE će biti veliki izazov PROIZVOĐAČIMA JABUKE u toku 2021: Iskustva iz Slankamena

STENICE će biti veliki izazov PROIZVOĐAČIMA JABUKE u toku 2021: Iskustva iz Slankamena

Proizvođači jabuke mogli bi pred sobom da očekuju veliki izazov u novoj sezoni, navodi voćar i zaštitar iz Slankamena Bojan Petković. Njegovo iskustvo kaže da je stenica sledeći veliki poduhvat u zaštiti prinosa jabuke. Petković je ovo zaključio pošto je godinama unazad uspevao da prati aktivnosti ovog insekta.

Stenice, u narodu poznatije kao Smrdljivi Martin, nekoliko godina unazad najčešće su registrovane na sorti Greni Smit. Period ishrane u periodu pred berbu je najveći izazov, pošto stenica traži u najskrovitijim mestima skrovište, i jer u ovom trenutku sem očekivanja novih preparata nema mnogo izbora kako je suzbiti.

Biopesticidi prisutni na tržištu, zabeleženi i rezultate

Biopesticidi su jedan od nedavno najavljenih načina tretmana voćnjaka koji bi u narednim decenijama mogli da zauzmu vodeće mesto. Petković potvrđuje njihovu efikasnost iz ličnog iskustva, ali navodi i da tokom ovih tretmana voćari imaju obavezu da češće obilaze voćnjake.

U 2021. Slankamen ulazi sa uspešnim rezultatima

Uslove 2020. ocenio je zadovoljavajućim, na osnovu primera proizvodnje Zlatnog delišesa. U osvrtu na prethodnu godinu, iz ugla zaštite voćaka, Petković ocenjuje da su proizvođači imali spremne i adekvatne preventivne mere i uspešno priveli sezonu, bez registrovanih bolesti. Zadzvoljno su završili i sezonu kada je reč o suzbijanju štetočina.

Sagovornik: Bojan Petković, Slankamen

Komentari

E-KNJIGA

Vodič za uspešno gajenje borovnica