Kako izgleda jedna kalkulacija troškova u proizvodnji maline?

Kako izgleda jedna kalkulacija troškova u proizvodnji maline?

Kada je reč o proizvodnji maline, reč je o proizvodnji koja tek u poslednjim godinama zauzima svoje mesto u grupi najznačajnijih proizvoda u izvozu Srbije. Sama proizvodnja beleži značajne korake tek krajem XX veka. Ovaj proizvod isprva nije imao istu namenu. S početka XX veka zabeleženo je da se malina koristila kao ukrasno bilje.

To su bili počeci u proizvodnji maline, pre nego što je uspela da postigne veliki značaj za domaću proizvodnju. A kada je reč o prednostima, jedna od najizraženijih je upravo činjenica da malina daje dobre rezultate na malim površinama. Ovo je ujedno i jedan od glavnih razloga zbog čega je interesovanje za proizvodnju malina sve veće.

Kako biste se što detaljnije informisali kakve troškove u proizvodnji maline možete da očekujete, prenosimo primer kalkulacije troškova, dobijen na osnovu podataka Instituta za voćarstvo u 2016. godini.

Primer proizvodnje u Moravičkom okrugu

Dobijeni podaci izvedeni su iz proizvodnje koja obuhvata zasad maline veličine 1 ha, sorte Vilamet, u Moravičkom okrugu. Sami proizvodni uslovi baziraju se na tehnologiji proizvodnje sa razmakom sadnje 2.5×0.25m, uz prisustvo navodnjavanja.

Dobijena proizvodna vrednost zabeležena je iz ostvarenog prinosa od 15 tona maline, koji je odmah po berbi isporučen lokalnom hladnjačaru. Prosečna otkupna cena bila je 200 RSD/kg.

Osnovne karakteristike linije proizvodnje
Područje:Moravički okrug
Sorta:Vilamet (zasad u punoj rodnosti)
Proizvodna površina:1 ha
Tehnologija proizvodnje:sa razmakom sadnje 2.5x0.25m, uz prisustvo navodnjavanja
Kalkulacija troškova proizvodnje maline iz 2016.
Element:Ukupno RSD/ha
Sadnice8.000
Stajska đubriva3.000
Mineralna đubriva59.163
Zaštitna sredstva107.625
Ambalaža (plastična gajba 3 kg)15.300
Osiguranje140.250
Mašinske operacije58.750
Navodnjavanje9.225
Angažovana radna snaga741.000
Ostali varijabilni troškovi12.500
Ukupno1.154.813

Najveća ulaganja u radnu snagu

U navedenoj strukturi najizraženiji troškovi pokrivaju angažovanje radne snage. U tu svrhu odlazi 64.17% utrošenih sredstava, koji pokriju dnevnice za utovar i istovar i rasturanje mineralnih đubriva, ručno okopavanje, uklanjanje rodnih izdanaka, proređivanje rodnih izdanaka i berbu i pakovanje.

U troškove mašinskih operacija koji iznesu oko 5% od utrošenih sredstava, uključeni su transport mineralnih đubriva, frezanje motokultivatorom, prskanje pesticidima, košenje i transport maline. Ukupno 58.750 RSD/ha je utrošeno na ove operacije.

Prema ostvarenim rezultatima analize, zaključeno je da ova linija voćarstva potencijalno nosi sa sobom dobru profitabilnost.


Izvor: Monografija „Unapređenje finansijskih znanja i evidencije na poljopri vrednim gazdinstvima u Republici Srbiji“, godina 2016; Institut za ekonomiku poljoprivrede Beograd

Komentari

E-KNJIGA

Vodič za uspešno gajenje borovnica