Naučite da odaberete pravu sortu leske

Naučite da odaberete pravu sortu leske

Da bi proizvodnja lešnika bila uspešna i isplativa, potrebno je obratiti pažnju na izbor sorte koju ćete zasaditi. Za dobar rezultat važno je u zasadu imati bar tri različite vrste leske koje se međusobno oprašuju.

lesnik  © Pixabay

Vodeća sorta leske u Srbiji je Istarski dugi. Rano cveta, a za njega je karakterističan razvijen omotač iz koga teško ispadaju plodovi. Ovu vrstu dobro će oprašiti Tonda Đentile Romana i Daviana.

Engleska sorta Kosford vrlo je rodna. Cveta relativno kasno, a dobri oprašivači za nju su Lambert crveni, Enis, Purpurea maksima i Kontorta. Prepoznaje se po bujnom, razgranatom stablu i listu obrnutog jajastog oblika.

SAVETI: Kako da pravilno orezujete lešnik

Umereno kasno cveta i Halški džin, koji se odlikuje veoma visokim i bujnim stablom. Ova sorta može se gajiti na području koje odlikuju hladne zime, jer vrlo dobro podnosi niske temperature. Najbolje je oprašivati je sortama Lambert crveni, Enis, Purpurea maksima, Kosford i Kontorta.

lesnik © Pixabay

Neobična sorta je Lunga di Spanja (Lunga di Spagna). Naime, s obzirom na veliki omotač iz koga plodovi teško ispadaju, plod se ne trese, već se bere. Dobri oprašivači su Halški džin, Enis i Kosford.


Leska koja može poslužiti i kao ukrasna biljka je Lambert crveni. Karakteristični crveni listovi često imaju dekorativnu ulogu. Koristi se u proizvodnim zasadima leske, a zbog jako razvijenog omotača, plod se takođe bere. Oprašuju je Enis, Purpurea maksima, Kosford, Kontorta i Halški džin.

Za visok prinos leske potrebno je adekvatno đubrenje

Još jedna sorta koja može biti i ukrasna je Kontorta (Contorta). Poznata je po svojim neobičnim zmijolikim granama. Cveta vrlo kasno i dobar je oprašivač. Nju oprašuju Lambert crveni, Enis, Halški džin i Kosford.


Američka leska Daviana najčešće se koristi kao prateća sorta u zasadu. Dobri oprašivači za nju su Halški džin, Enis, Purpurea maksima i Kontorta.

Kasnim cvetanjem odlikuje se Enis, koji oprašuju Lambert crveni, Purpurea maksima, Halški džin i Kontorta. Zbog slabo razvijenog omotača, vrlo lako se trese. Dobrog je ukusa, pa se najčešće koristi u prehrambenoj industriji.


lesnik © Pixabay

Relativno rano cveta Barselona (Barcelona), španska leska koja ima veoma mali omotač zbog koga se lako trese. Dobri oprašivači za nju su Daviana, Rojal i Mortarela. Najčešće se gaji u Francuskoj, Italiji i Španiji, zbog klime koja je pogodna za uzgoj ove sorte. Iako se može odgajati i na području naše zemlje, cveta jako rano, te se može dogoditi da cvetanje počne još u vreme prolećnih mrazeva.

Tonda Đentile Romana (Tonda Gentille Romana), rodna sorta sa malim omotačem iz koga plod lako ispada, spada u jako cenjene leske. Dobro je oprašuju Daviana, Nočione i Kosford, a za branje se preporučuje korišćenje mehanizacije, za koju je jako pogodna.

Koliko je novca potrebno za podizanje zasada lešnika

Za lesku Tonda Đentile dele Lange (Tonda Gentille delle Langhe), rodnu sortu malog ploda, dobri oprašivači su Halški džin i Kosford.

Tonda di Đifoni (Tonda di Giffoni) zbog prijatnog ukusa često se koristi u konditorskoj industriji. Dobri oprašivači za ovu sortu su Nočione, Tonda Bjanka, Barselona i sl.

Komentari

E-KNJIGA

Vodič za uspešno gajenje borovnica