Najjednostavnija tehnika – kalemljenje POD KORU

Najjednostavnija tehnika – kalemljenje POD KORU

Kalemljenje pod koru - © Pixabay

Najjednostavnija tehnika kalemljenja voća je „pod koru“. Ova vrsta kalemljenja se koristi kada u svom dvorištu želimo da imamo neku autohtonu sortu voća ili kada želimo u dvorištu ili voćnim zasadima da jednu sortu zamenimo sa drugom.

Kalemljenje „pod koru“ se primenjuje kada je voće koje je podloga deblje od grančica voća koje hoćemo da nakalemimo.

Kako se izvodi kalemljenje „pod koru“?

Prvo je potrebno da pripremite neophodnu opremu. Zato bismo preporučili da pogledate video vodič za uspešno kalemljenje biljaka, gde je detaljno objašnjeno šta je sve potrebno.

Pored toga, neophodno je da pripremite grančice odnosno plemke druge voćne sorte koju želite da kalemite.

Iskusni voćari najčešće uzmaju grančice pre nego što pupoljci krenu, čuvaju ih u frižideru, pa kad dođe vreme – kaleme ih.

Sam postupak kalemljenja „pod koru“ se radi obično u proleće pred kretanje vegetacije i to tako što se motornom ili ručnom testerom iseče stablo koje će biti podloga, i na koje će se nakalemiti grančice (plemke) željene sorte. Isečeni deo stabla se obradi nožem kako bi površina bila što ravnija. Zatim se nožem zaseče kora stabla na 2-4 strane po 3-4 cm vertikalno naniže.

Grančice od drugog voća se ukoso zaseku pri dnu, takozvanim zašiljenim rezom, i to sa strane koja je suprotna od najnižeg popoljka. Na grančici se ostavljaju do 3 pupoljka, a vrh grančice se seče kosim rezom.

Saveti za početnike: Koje voće može da se kalemi i koji je najlakši način da to sami uradite - © Agromedia


Uz pomoć dleta ili tupe strane nože razdvaja se kora stabla toliko da može da se zavuče grančica pod nju. Zavlači se donji-zašiljeni deo grančice. Kada se grančice ubace, da ne bi ispale iz procepa, oko tog dela stabla se obmota traka ili veže čvrst kanap.

Na kraju, veoma je važno da se preko svih preseka stavi zaštitaUspešnost kalemljenja i da li će tkivo početi lepo da raste zajedno zavisi dosta od toga kako je sve zaštićeno od štetočina i vremenskih prilika. Preporuka stručnjaka je da se stavi kalem vosak ili fitobalzam.

Postoje primeri da ljudi kao zaštitu na kraju stave običnu plastičnu kesu. Prosto, samo je navuku na stablo i naprave rupe kako bi grančice prošle. Kesu obmotaju oko stabla i dobro zavežu čvrstim kanapom. Rupe oko grančica zatvore tako što kesu priljube oko svake grančice i čvrsto obmotaju kanapom, a samo na vrhove grančica namažu zaštitu.


Ukoliko znate još neke dodatne trikove za kalemljenje “pod koru”, pozivamo vas da nam se pridružite svojim komentarom na našoj Facebook stranici Agromedia i podelite sa nama svoja iskustva.

Komentari (1)

Dimitrijevic Mihajlo

2020-12-23 21:13:58

Postovani/a
Kalemljenje tresnje na podlozi visnja je itekako moguce i koristi se u praksi. Moj prijatelj Milutin iz Beograda ima podignuto 4h zasada tresnje u 12-toj godini na podlozi oblacinska visnja na oboncima Fruske Gore. To je jedan od kvalitetnijih intenzivnih zasada tresnje u Srbiji.

AGROmedia tim

2020-12-24 10:17:54

Poštovani,
Hvala najlepše što ste podelili iskustvo Vašeg prijatelja. Uspeh kalemljenja trešnje na višnju zavisi od sorte (većina ne može) i sigurni smo da će značiti mnogim čitaocima.

Srdačan pozdrav,
Vaš Agromedia tim

E-KNJIGA

Vodič za uspešno gajenje borovnica