Kalemljenjem sadnica oraha do bržeg plodonošenja

Kalemljenjem sadnica oraha do bržeg plodonošenja

Stabilan prinos oraha zavisi od kvaliteta sadnica. Jedan od načina da proizvedete kvalitetne sadnice oraha jeste kalemljenje.

Orah (Junglas Regia) - © Pixabay

Orah (Juglans regia) razmnožava se na dva načina: generativno (semenom) i vegetativno (kalemljenjem) i ređe, izdancima i kulturom tkiva. Biljke dobijene iz semena najčešće nemaju osobine roditelja zato je i orah ovako razmnožen, u većini slučajeva, nekvalitetan. Međutim, sejanci su bujni, dugovečni, otporni na bolesti i štetočine, niske i visoke temperature i kasnije, kad stupe u rod, veoma su rodni.

Prednost kalemljenja oraha

Prednost kalemljenih oraha nije samo u kvalitetu ploda, već i u bržem stupanju u rod. Dok sejanac prorodi od šeste do osme godine, kalemljeni to čini već u drugoj ili trećoj godini. Orah se može sejati na stalno mesto, na klizištima i siromašnim zemljištima, jer je cilj da se što dublje razvije korenov sistem. U ovom slučaju seje se u jesen, obično po tri ploda u pripremljenu jamu, dubine pet-šest centimetara, na razmaku od 20 do 30 centimetara, u ravnostrane trouglove.

Priprema i način skladištenja oraha utiču na cenu

U jesen naredne godine najbolji sejanac se ostavi, a ostali izvade. Preporučljivo je da se orah zaseje u jesen.
Ako se poljoprivrednik odluči za vegetativni način razmnožavanja dobiće se nasleđene osobine plodova i ranije plodonošenje. Kalemljenje se može obaviti na više načina, a najbolje je prosto spajanje i na isečak. Prosto spajanje se obavlja iznad samog korenovog vrata, a nakon toga se poveže plastičnim trakama.

Kalem-grančica mora biti uvek jednogodišnja, a podloga može da bude i višegodišnja. Kalemi se pred početak vegetacije. Mesto spajanja premaže se pre vezivanja kalemarskim voskom. Nakon kalemljenja treba održavati uslove za stvaranje kalusnog tkiva kako ne bi došlo do propadanja kalem grančice.

Tekst je originalno objavljen u magazinu Agro Planeta


Autor: Bojan Kecman, VSS za ruralni razvoj
(Resor za pružanje stručnih usluga u poljoprivredi RS)

Komentari

E-KNJIGA

Vodič za uspešno gajenje borovnica