Ima li hleba od jabuka za male proizvođače? | ANALIZA

Ima li hleba od jabuka za male proizvođače? | ANALIZA

Pitali smo Ivana Tomića iz Slankamena o stanju voćarstva, jabuka, malih proizvođača, isplativosti uzgoja vrsti voćaka, problemima sa izvozom i regulativama, zastarelim uredbama i raskrčenim zasadima koje čeka neizvesna budućnost, jer pojedini voćari u malom kapacitetu ne mogu da žive od svog rada.

 

 

“Otprilike, stalo se na loptu, pa već vidimo u kom pravcu voćarstvu ide činjenica je da mnogi manji proizvođači koji su imali 2-3 ha odustaju od proizvodnje ili izdaju voćnjake u zakup ili krče i zapošljavaju se idu da rade negde nešto jer ne mogu da prežive sa tih površina. Nažalost mi smo gledali kako u svetu, pogotovo u Italiji, vidimo i neku drugu sliku. Tamo ljudi rade pola hektara, hektar, 2 ha i od toga žive, a eventualno jedan član porodice bude zaposlen. Kod nas to izgleda ne može da funkcioniše. Tako da trenutno je iskrčeno u zadnjih do 3 godine tridesetak posto zasada u Novom Slankamenu, a koliko čujem slična situacija svuda, po celoj zemlji,” laže Ivan.

 

Znači li to da ne postoji sad nijedna voćna vrsta koja bi mogla da bude inspirativna za proizvođače, jabuka očigledno to nije.

Ivan Tomić Slankamen

 


Pa, jabuka nije, breskva je isto odavno urušena, još pre nekih pet godina. čak i više kada su nas trgovci uništavali sa ponuđenim cenama za otkupljenu breskvu, bar na teritoriji Slankamena. Preko 80 % zasada je iskrčeno i uništeno.

 

Kako se menja klima, da li razmišljate o nekim možda mediteranskim vrstama da se pokuša ovde, s obzirom da sa ovim tradicionalnim, uobičajenim pokazalo se da nije inspirativno proizvoditi?


 

Jabuke


 

I da, pa ovako da se našalim, da kažem da razmišljamo, ali mislim da to nije još neka realnost. Ali ko zna, kroz koju godinu, ko se dese ove klimatske promene koje se predviđaju, moguće da budemo razmišljali i neki mlađi naraštaji o takvim stvarima.

 

Uredba o izvozu voća je na snazi od 2019. godine i ona ograničava izvoz voća, iako su i sami kupci u izvozu dosta sada postali deficitarni, ali koji su problemi oko te uredbe?

 

voćarstvo

Pa problemi su prvenstveno nastali od tog perioda kada je jednim potezom nestalo 80-90 % kupaca. Ti kupci su bili manji koji su radili jedan, dva, tri kamiona pošiljke u izvozu i izgubili su zato što se neko dosetio da kaže da izvoznik mora da ima 500 tona hlađenog prostora što je po meni glupost. Međutim, tadašnji ministar tvrdio je da je to realnost. Mislim da nije bio u pravu.

Verovatno bi do sada jedan broj kupaca tih isto izašao iz utakmice, ali svakako, jedan broj bi ostao i dalje koji bi radio.

 

jabuke u gajbama

 

U međuvremenu su se otvorila neka nova tržišta – za arapske zemlje, za evropske zemlje, ali činjenica je da nam fali kupaca koji su spremni da to rade. Ja sa moje pozicije voćarstva i mi da kažemo manji voćari nismo u stanju i ne želimo, bar ja, da se bavim izvozom te jabuke, jer smatram da je dva posla malo teže raditi. U obimu posla koji proizvodnja jabuka koja je na mom gazdinstvu podrazumeva mislim da ne bi mogla da isprati i izvoz.

 

Komentari

E-KNJIGA

Vodič za uspešno gajenje borovnica