Meksiko planira izvoz jagoda u Evropu

Meksiko planira izvoz jagoda u Evropu

Svim proizvođačima jagoda i bobičastog voća važno je kakvo će tržište biti sledeće sezone. Kada je reč o jagodama, novosti stižu iz Meksika – planira se izvoz ovog voća u Evropu.

Izvoz jagoda © Pixabay

˶Već godinama pokušavamo da ostvarimo ovo, međutim, teško je biti cenovno konkurentan. Mi već snabdevamo Sjedinjene Države, i Španiju u Evropi, međutim, postoji rastuće interesovanje iz Rusije i Londona. Zato se nadamo da ćemo početi sa izvozom određenih količina ove sezone˝, navodi Nađa S. Martinez, predstavnica kompanije BQ Fruits.

Jagode su dobro poznate Meksiku, gde predstavljaju najvažnije jagodasto voće važne su i jer pomažu prodaju i drugih bobica. Planirano je da se izvoz jagoda vrši putem vazdušnog saobraćaja. Kako Nađa ističe, one su manje osetljive od malina i kupina, ali ipak moraju biti transportovane u rashladnim sistemima lanca snabdevanja. Proizvodni kapaciteti Meksika su mnogo veći što se tiče jagoda, pa se radi na jačanju konkurentnosti i razmatranju potreba tržišta u Evropi, kako bi se snabdele zemlje u kojima postoji potražnja.

Pozitivna očekivanja za sezonu kupina

Očekivanja za sezonu kupina su veoma dobra prema Nađinom mišljenju: ˶Počeli smo malo ranije od očekivanog. Prvo, bili smo zabrinuti zbog padavina, ali one nisu uticale na proizvodnju. Potražnja za kupinama iz Meksika raste, jedini problem je to što to zahteva i viši kvalitet. Ljudi često nisu svesni koliko vazdušni pritisak nanosi štetu voću i kakav uticaj ima na proizvod˝, prenosi portal Fresh Plaza.

 

Sezona kupine @Pixabay

 

Rusija kao tržište na kojem raste potražnja

Rusija je tržište na kojem ubrzano raste potražnja za kupinama, i predviđa se da će prodaja ovog voća doživeti pravi ˶bum˝. Postoji određena konkurencija Meksiku, na primer iz Gvatemale, ali Meksiko ima najdužu sezonu, što predstavlja znatnu prednost.

Izvor: Fresh Plaza

Komentari

E-KNJIGA

Vodič za uspešno gajenje borovnica