Lešnik – ukusna riznica vitamina

Lešnik – ukusna riznica vitamina

Lešnik je jedan od najzdravijih koštunjavih plodova. On ima brojne nutritivne vrednosti i opravdano zauzima visoku poziciju u čovekovoj ishrani. Ljudi koji redovno jedu lešnike manje su izloženi riziku oboljevanja od raka ili srčanih oboljenja, pokazala je 30 godina duga studija sa Harvarda.
 

Lešnik smanjuje rizik od raka - © Agromedia

Prema ovoj studiji, ukoliko svakog dana jedete lešnike, smanjićete rizik od srčanih oboljenja za 20%. Isto tako, uticaćete i na smanjenje mogućnosti oboljenja od raka za 11% u poređenju sa onima koji uopšte ne konzumiraju ovo koštunjavo voće.

Pored toga, poznato je da je jezgro lešnika bogato proteinima i vitaminima iz B grupe, posebno vitaminima B6 i B1. Oni su važni za mišićnu masu, energiju, jačanje koncentracije i celokupnog nervnog sistema.

U plodu leske ima i vitamina A koji povoljno deluje na kožu, kosu, jačanje zuba i pospešivanje rada imunog sistemaVitamin E održava vitalnost kože i povoljno utiče na krvne sudove, pa samim tim čuva i srce.
 

Lešnik smanjuje rizik od raka - © Agromedia

Ako se lešnik redovno konzumira, može da snizi pritisak, a dobar je i kao antioksidans. Lešnik je u energetskom smislu izuzetno vredna namirnica, pa se preporučuje sportistima i mladima. Starijim osoba koristan je kao preventiva od srčanog udara i za održavanje vitalnosti.

U kineskoj medicini plod ovog voća koristi se za lečenje impotencije. U narodnoj medicini, čaj od ljuske ili neoljuštenog lešnika koristi se u lečenju urinarnih bakterijskih infekcija, stomačnih problema i hemoroida

Lešnik je bogat nezasićenim mastima koje su korisne za kardiovaskularni sistem. Velika koncentracija oleinske kiseline u ovim mastima snižava loš holesterol.


Oko 100 grama lešnika može da zadovolji 86% preporučenog dnevnog unosa vitamina E

Komentari

E-KNJIGA

Vodič za uspešno gajenje borovnica