Svet poljoprivrede Prodavnica

Koje su najbolje sorte za proizvodnju rakije? (drugi deo)

Dok su u prvom delu proizvođači rakije mogli da saznaju koje su najbolje sorte šljive, jabuke, kruške i dunje za proizvodnju rakije, u ovom delu ih očekuju najadekvatnije sorte breskve, kajsije i vinove loze za tu svrhu.

Proizvodnja rakije Foto: Agromedia

Najbolja sorta breskve za rakiju – Redhaven

Ova sorta čiji je period zrenja krajem jula (od 27.) ili početkom avgusta može dostići visinu do 7,5 metara, a stablo je umerene bujnosti. Širom planete važi za jednu od najzahvalnijih sorti te voćne kulture, te i ne čudi što je upravo redhaven najzastupljenija sorta ikad.

Donosi obilan, izuzetno kvalitetan rod koji je srednje krupan do krupan i ima čvrsto meso žućkaste nijanse. Pokožica je žute boje, a gde se javlja osunčanost prisutno je rumenilo i crvena boja. Ima srednje maljav rod koji pogoduje upotrebi u svežem stanju, ali i naravno preradi i konzerviranju. Još jedna prednost ove samoplodne sorte je njena tolerantnost na niske temperature i dobra transportabilnost.

Međutim, ova sorta čija se koštica delimično odvaja od mesa nažalost ne pokazuje otprornost na lisne vaši i breskvinog smotavca.

Zahteva proređivanje plodova, a podloga je vinogradarska breskva. Ova sorta cveta srednje kasno, a poznata je po svojim prelepim cvetovima roze boje. Redhaven ima jedan zahtev prilikom sadnje – mora se izabrati dobro osunčana pozicija.

Najbolja sorta kajsije za rakiju – Mađarska najbolja

Ova sorta koja se gaji širom Srbije se ističe naročito velikom rodnosti i redovnim rađanjem. Mađarska najbolja je još 1868. godine proizvedena iz semena, a njeno dozrevanje plodova je sredinom sedmog meseca. Kao podloga se koristi džanarika.

Njeni plodovi su težine od 50 do 55 grama., imaju slatko – nakiseo ukus i sočni su. Plod podrazumeva 16 posto suve materije, javlja se u nijansi žute, narandžaste i crvene boje i ima karakteristične pegice. Sa sunčane strane javlja se rumenilo ploda.

KajsijaFoto: Pixabay

Plodovi koji se javljaju najčešće na mešovitim i kratkim rodnim granama, široki su pri osnovi, dok se sužavaju pri vrhu. Meso je čvrsto, lako se odvaja od koštice, jake arome.

Pokazuje otpornost na niže temperature u toku cvetanja i na pozne prolećne mrazeve, međutim nije tolerantna na veliki problem proizvođača kajsija – apopleksiju.

Najbolja sorta grožđa za rakiju – Prokupac

U pitanju je domaća, autohtona sorta koja je poslednih nekoliko godina povratila staru slavu. Za uzgoj traži propusno i rastresito tlo, kao i južnu ekspoziciju (zbog izrazitije boje i tanina).

Ova sorta jakog karaktera i ukusa, izuzetna za proizvodnju lozove rakije, ima do 22 posto šećera u širi. Njen grozd je valjkast i zbijen, a bobe tamno plave nijanse i debele pokožice. Može obilno da rađa i ima bujne lastare, dok mu je peteljka kratka.

Prokupac je pogodan za organsku proizvodnju i odgovara mu kratka rezidba. Kada je u pitanju njegova otpornost, pokazuje dobru tolerantnost na sivu plesan, srednje je otporan na pojavu zimskih mrazeva i pepelnicu, međutim veoma je podložan plamenjači.

Danas ga karakteriše špalirski uzgoj.

Komentari