Kalemljenjem aronije na jarebiku dobija se kvalitetniji plod

Kalemljenjem aronije na jarebiku dobija se kvalitetniji plod

Iako je poznata kao žbunasta biljka, aronija kalemljenjem dobija na visini stabla i na kvalitetu plodova, što znatno olakšava posao pri berbi. Aronia melanocarpa, sibirska borovnica ili samo aronija postala je popularna i široko gajena kod nas u poslednjih nekoliko godina, a kada se prevede na naš jezik bila bi zapiruša. Ovaj naziv dobila je zbog veoma oporog ukusa ploda kao kod oskoruše ili trnjine.

 

Kalemljenje aronije na jarebiku - © Agromedia

Savete o tome kako kalemiti aroniju dobili smo od našeg sagovornika Dr Ivo Đinovića iz kompanije Superior Seed.

„Aronija može da se kalemi na nekoliko vrsta podloga, jedna od njih koja se najčešće koristi je jarebika, ili sorbus aucuparia“, rekao je Đinović.

Aronija može da se kalemi se na stablašici i to na visini od 70 cm. Koristi se ovakav pristup da bi nakon nekog vremena stablo poraslo do visne od 110 cm. Ova visina znatno olakšava orezivanje i berbu a ovako nakalemljena biljka, po izgledu i plodu mnogo podseća na višnju.

Kalemljenje aronije na jarebiku - © Agromedia

Za razliku od plodova na biljci, sa sopstvenim korenom, kalemljenjem se dobija krupniji i slađi plod. Podloga utiče na izmenu krupnoće i kvaliteta ploda.

„Prvi put sam video kalemljene aronije pre 30 godina u Moskvi i tada nisam obratio pažnju na nju jer je jako podsećala na višnju. Mislio sam da tako raste, a kasnije kada sam posadio aroniju video da je u pitanju žbunasta biljka “, kaže Đinović.


Ovakvim pristupom, već treće godine može se ubrati od pola kilograma do kilogram ploda. Ipak, najveću opasnost za ovako nakalemljene biljke predstavlja vetar ili oluja, jer može da dođe do oštećenja same biljke. Ovo se odnosi na mlade biljke, a kada su stabljike starije od 2 do 3 godine ova opasnost ne postoji.

Više o kalemljenju aronije pogledajte u našem videu:


Sagovornik: Ivo Đinović, Superior Seeds

Komentari (2)

peter ferencek

2021-11-27 16:28:49

kalemio sam aroniju na jabuku,kosi rez ,raskol,primilo mi se 99 posto ali se drugu godinu sve 100posto osušilo dok kalemljeno na jarebiku sve uspješno rađa

agromedia

2022-01-10 14:01:13

Bravo, da li ste zadovoljni rezultatima?

Marko

2021-09-30 15:25:42

Nema plasmana. Ne sadite aroniju ako niste ludi.

Tanja Prolić, Novinar

2021-10-04 08:56:04

Poštovani Marko,

hvala što ste podelli svoje iskustvo sa nama. Kažite nam, koji problem se javio sa plasmanom ove biljke?

Lep pozdrav,
Agromedia tim

E-KNJIGA

Vodič za uspešno gajenje borovnica