Kalemljenje jabuke u SAMO 3 koraka!

Kalemljenje jabuke u SAMO 3 koraka!

Kalemljenje jabuke: Jednostavno i lako u tri koraka - © Pixabay

Tehnikom pod nazivom „kalemljenje na procepu”, uz pomoć samo jednog jabukovog drveta u dvorištu, čak i sitnije sorte, možete dobiti pravu malu fabriku jabuka nakon što u kasnu zimu ili rano proleće, kada pupoljci jabuke počnu da se otvaraju, pristupite kalemljenju sledećim redosledom.

Prvi korak kalemljenja jabuke

Za početak, potrebno je da odaberete drvo „donora”, među sortama jabuka koje najviše volite. Odrezani delovi drveta koji se koriste pri kalemljenju nazivaju se „kalem grančice” i najbolje ih je uzeti od tankih grana koje su dobro rađale prethodne sezone što se određuje na osnovu obilja nabubrelih pupoljaka koji su u stanju mirovanja u rano proleće.

Izrežite „kalem grančicu” u dužini stopala, počinjući sa rezom tačno ispod jednog od pupoljaka. Uz pomoć oštrog noža, odsecite granu pod kosim uglom nadole i to tako da rezom napravite suženje na grani nekoliko santimetara ispod dna pupoljka pazeći da pritom ne oštetite koru na grančici sa suprotne strane od one na kojoj se nalazi pupoljak. Kada ste prikupili sve „kalem grančice”, potrebno je da ih potopite u kofu sa vodom i u njoj držite sve dok ne pristupite kalemeljenju.

Kalemljenje jabuke: Jednostavno i lako u tri koraka - © Pixabay

Drugi korak

Odredite vaše drvo domaćina koje možete pronaći i među oslabelim, starim stablima koja su nekada dobro rađala. Koje god stablo da odaberete, nemojte kalemiti više od trećine grana jednog drveta i to samo onih najzdravijih. Grane mogu biti bilo koje dužine ali njihov prečnik bi trebalo da se kreće u rasponu od 2-5 cm na mestu na kojem će se nalaziti rascep za „kalem grančicu”.

Koristeći ručnu testeru kojom nećete poderati čitavu granu, izrežite prvu granu domaćina tako da napravite presek oblog oblika. Zatim, koristeći sečivo koje može biti i jači nož, napravite rascep, po sredini grane, dubok nekoliko santimetara i ostavite sečivo u njoj.

Nakon pravljenja procepa, potrebno je skratiti „kalem grančice” na dužinu od 8-12 cm, sa po 3-4 pupoljka na svakoj od njih. Potom, koristeći sečivo kao svojevrsni otvarač grane na mestu rascepa, umetnite implante u granu „donora” i to po jednu „kalem grančicu” u granu 2-3 cm prečnika, odnosno po dve u nešto širi obim grane.

Mesto gde će se odvijati spajanje kao i sav budući rast kalema, zove se kambijum i prepoznaje se kao mesnati sloj ispod kore grane, te je od posebne važnosti da se obezbedi dobar kontakt između kambijuma implanta i donora.

S tim u vezi, donji pupoljak implanta treba da stoji najviše 1 cm iznad mesta zaseka grane donora, okrenut prema spolja. U slučaju postavljanja dve „kalem grančice” na istom zaseku, svaka od njih treba da se pozicionira na po jednu stranu zaseka.


Nakon toga, potrebno je pažljivo ukloniti sečivo kako bi se procep zatvorio, zajedno sa kalem grančicama unutar njega.

Završni korak

Sve površine na kojima se sprovodio postupak kalemljenja potrebno je premazati rastopljenim voskom kako bi se sanirale rane na granama. Uz to, da bi se osigao uspeh u kalemljenju, čitavo drvo donora bi trebalo podvrgnuti orezivanju kako bi se uklonile suve i mrtve grane kako i „vodopije”, koje kalem mogu ostaviti bez vitalnih nutrijenata.

Tokom prve godine rasta „kalem grančica” najbolje bi bilo ne dirati ih, osim premazivanja voskom po potrebi. U drugoj godini rasta, slabije „kalem grančice” se mogu orezati.


Izvor: Mother earth news

Komentari

E-KNJIGA

Vodič za uspešno gajenje borovnica