Kako subvencijama povratiti polovinu uloženih sredstava

Kako subvencijama povratiti polovinu uloženih sredstava

Podizanje voćnog zasada i započinjanje agrobiznisa iziskuje dobro planiranje i veliku količinu novca. Dobre vesti su što čak polovina uloženog novca može da se povrati kroz republičke i opštinske subvencije.

Maline - © Pixabay

 

Pri započinjanju poljoprivredne proizvodnje mogu se iskoristiti niz subvencija Ministarstva poljoprivrede. Preduslov toga jeste da gazdinstvo bude registrovano u Registru poljoprivrednih gazdinstava kao komercijalno.

Dobro je znati da se mogu koristiti dva izvora finansiranja: republički i opštinski (gradski). U Vojvodini se može koristiti i pokrajinski agrarni budžet. Ne sme doći do preklapanja ta dva (ili više) izvora odnosno subvencije za isti trošak se ne mogu koristiti i iz jednog i iz nekog drugog izvora. Dobrim planiranjem i organizacijom veliki deo troškova u poljoprivrednoj proizvodnji se može subvencionisati.

Poljoprivredno gazdinstvo koje je navedeno kao primer je osnovano pre tri godine. Odlučili su se za proizvodnju voća, odnosno za podizanje zasada maline na površini od oko 1ha. U tabeli ispod navedeni su troškovi za određene investicije i subvencije koje su pri tom ostvarene. Subvencije su većim delom iz republičkih izvora, a jedan deo je iz gradskog agrarnog budžeta.

Obračun troškova i nivo subvencija - © Bojana Nešić PSSS

Pregledom tabele možemo zaključiti da su troškovi za investicije subvencionisani u ukupnom iznosu od 50%. To mnogo može uticati na samo poslovanje pomenutog gazdinstva, jer je polovina investicionih ulaganja već „pokrivena“ subvencijama.

Savet je da se poljoprivredni proizvođači pre pokretanja proizvodnje ili pre bilo kakvog investiranja u proizvodnju dobro informišu o lokalnim i republičkim podsticajima koji mogu u većoj ili manjoj meri rasteretiti poslovanje gazdinstva.


Izvor: Poljoprivredne stručne i savetodavne službe

Autor: Dipl. inž. agroekonomije Bojana Nešić, PSSS Užice 

Komentari

E-KNJIGA

Vodič za uspešno gajenje borovnica