Kako da najbolje sačuvate plodove lešnika

Kako da najbolje sačuvate plodove lešnika

Dobro osušeni plodovi lešnika mogu se prilično dugo sačuvati. Međutim, kako bi plodovi i posle određenog vremena ostali kvalitetni moraju se poštovati pravila za njihovo skladištenje.

Lešnik © Pixabay

Plodovi lešnika mogu se čuvati čak dve do tri godine. Ipak, preporuka stručnjaka je da se plodovi lešnika ne čuvaju više od godinu dana. Vremenom gube na težini i boji, a zbog visokog sadržaja vlage može se dogoditi i da užegnu.

Prvi uslov za što bolje očuvanje ploda jeste berba lešnika kada je on potpuno zreo. Najbolji pokazatelj zrelosti lešnika jeste omotač, kupula, koja je u vreme potpune zrelosti ploda žuta i sasušena.

Dobro sušenje je preduslov

Ukoliko se plodovi lešnika nakon berbe ne osuše, može se pojaviti buđ i lešnik može propasti. Zato je sušenje lešnika izezuzetno bitna mera koju morate primeniti ukoliko želite da što duže sačuvate zdrave plodove lešnika.

Nakon berbe plodovi lešnika se najpre suše na suncu nekoliko dana, a zatim u specijalnoj sušnici, sa optimalnom temperaturom između 32 i 34 stepena. Ukoliko je temperatura u sušari veća od dozvoljene, može se desiti da plodovi užegnu. Plodovi se suše sve dok se vlaga u njima ne smanji na 8 do 10%.

Omotač na plodovima

Takođe, nakon berbe neophodno je ukloniti omotač sa lešnika koji su ubrani sa omotačem. Ukoliko omotače ne možemo ručno skinuti, ovakav lešnik mora da se suši 6 do 8 dana na suncu uz stalno mešanje. Ovakvim sušenjem 80% plodova odvojiće se od omotača, a ostatak će morati da se suši malo duže.

Plodovi na kojima omotač ipak ostane skladište se u magacinski prostor u sloju debljine oko 30 centimetara, gde uz često mešanje ostaju od 10 do 12 dana. Mešanjem lešnika ubrzavate sušenje.

Lešnik © Pixabay


Skladištenje i čuvanje plodova lešnika

Ukoliko proizvođač lešnika posle sušenja nema uslova da odmah proda celokupan prinos lešnika, neophodno je da lešnik uskladišti i čuva adekvatno sve do trenutka prodaje.

Tokom zime lešnik se čuva u prostorijama koje se dodatno ne rashlađuju, jer je temperatura tokom zimskih meseci optimalna i prihvatljiva za čuvanje lešnika. Već od marta, prostorije za čuvanje lešnika se moraju rashlađivati.

Prostorije za skladištenje lešnika

Prvenstveno je bitno da prostorije u kojima se skladišti i čuva lešnik budu osvetljene i suve. Prostorije za čuvanje lešnika moraju imati dobru ventilaciju sa mogućnošću provetravanja.


Vlaga najveći problem

Ukoliko lešnik čuvamo u prostoriji sa vlagom plodovi vrlo brzo buđaju, propadaju i gube na težini i kvalitetu. Povećana vlažnost u prostoriji skladištenja povećava mogućnost i za razvoj plesni.

Kako biste smanjili vlažnost u prostoriji sa lešnikom, u njoj možete čuvati i negašeni kreč koji će smanjiti vlagu. Takođe, stručnjaci prepopuručuju da se u ovakvoj prostoriji povremeno pali sumpor, koji uništava gljivice koje mogu prouzrokovati različita oboljenja plodova lešnika.


Pod magacinskog prostora mora da bude izrađen od betona, i mora da bude izolovan od vlage. Najbolje je da se preko betona postave suve daske na kojima će se prostrti lešnik. Zidovi magacina moraju biti izmalterisani i sa spoljašnje i sa unutrašnje strane.

Poželjno je da u prostorijama za skladištenje lešnika postoji mogućnost podešavanja vlage i temperature. Zbog ovoga, neophodno je da magacin ima električni ventilator koji će odstranjivati suvišnu vlagu.

Postavljanje i rad električnog ventilatora i kalolifera

Električni ventilator treba da bude postavljen 30 centimetara od ivice plafona. Poželjno je ugraditi i električne kalolifere, radi što uspešnijeg čuvanja. Koliko ćete kalolifera ugraditi i kakve će oni veličine biti zavisi od veličine skladišta, ali i količine lešnika koja se u njemu skladišti.

Kaloliferi moraju da imaju termostat koji će održavati temperaturu na 30 stepeni. Termostati se postavljaju na visini od jednog metra iznad poda.

Lešnik © Pixabay

Boksevi

Radi što boljeg kretanja radnika i lakšeg održavanja prostora poželjno je da magacin pregradite u boksove. Svaki od njih treba da bude površine do 6 kvadratnih metara, dok prostor između njih koji služi za kretanje radnika optimalno treba da bude širok oko jedan metar.

Zaštita od glodara i insekata

Lešnik u skladištu mora biti zaštićen od najezdi insekata i ptica. Takođe, mora biti zaštićen og glodara i miševa, i svega što bi na bilo koji način potencijalno ugrozilo kvalitet ploda.

Nije poželjno da se u neposrednoj blizini nalaze plodovi drugih vrsta voća ili povrća, jer lešnik može apsorbovati njihov miris, što mu umanjuje kvalitet.

Temperatura

Postoje različiti podaci o optimalnoj temperaturi čuvanja plodova lešnika. Temperatura na kojoj ćemo čuvati lešnike zavisi od njihovog hemijskog sastava, to jest sadržaja masti, belančevina i vode.

Ukoliko lešnik sadrži manje od 6% vode, može se i zamrznuti. Tačka smrzavanja osušenog lešnika kreće se oko minus 10 stepeni. Zamrzavanje lešnika sa ovim procentom vode neće ugroziti kvalitet ploda.

Lešnici su bogati mastima i belančevinama koje su osetljive na visoke temperature. Upravo iz ovog razloga u magacinu ne sme doći do povećanja temperature, jer će lešnici užegnuti. Užeglost je vrlo neprijatna pojava kod lešnika i moguće ju je utvrditi mirisanjem i probanjem ploda, ali i vizuelno, ocenjivanjem boje ploda. Užegli lešnici su gotovo neupotrebljivi. Užeglost ćete najbolje izbeći redovnim provetravanjem prostorija.

Lešnik se najuspešnije čuva u rashladnim komorama, na temperaturi od 0° C i pri relativnoj vlažnosti od 65% do 75%.

Lešnik jezgro © Pixabay

Čuvanje lešnika u jezgru

Čuvanje lešnika u jezgru je složeniji posao. Lešnik se najpre mora oljuštiti, a nakon toga pakuje se u specijalnu ambalažu, odnosno celofan.

Boja i kvalitet celofana u kojem će se lešnik čuvati zavisi od toga koliko dugo želimo da plod ostane. Treba izbegavati celofane ružičaste, žute, plave i narandžaste boje. Celofani tamnoplave, zelene i crvene boje manje provode svetlost i dobro čuvaju lešnik od užeglosti.

Što se tiče propuštanja svetlosti i promene samih materija u jezgru, dosadašnja praksa pokazala je da plodovi lešnika ostaju najboljeg kvaliteta u ambalaži od pergamenta.

Posebno se mora voditi računa o tome da u blizini ne bude bilo koje drugo voće ili povrće, jer lešnik vrlo lako upija miris.

Lešnik u jezgru je najbolje čuvati u rashladnim komorama.

Komentari

E-KNJIGA

Vodič za uspešno gajenje borovnica