Jabuke ostaju na prestolu kraljevačkog kralja voćara

Jabuke ostaju na prestolu kraljevačkog kralja voćara

Foto: Agromedia, 2024, sva prava zadržana

Bukovica, živopisno i lepo selo na  blagim padinama planine Jastrebar, ogranka Jelice, raspolaže idealnim uslovima za voćarstvo zbog čega je često nazivaju drugom srpskom Topolom. Vredni meštani koristili su bladodeti prirode i na njihovim posedima voće je od davnina bilo osnovni izvor prihoda, posebno jabuke i šljive. Tako je bilo u davna vremena, tako i u poslednje dve decenije kada je počela moderna plantažna proizvodnja koja se najviše vezuje za Predraga Perišića, jednog od najuglednijih voćara ne samo u kraljevačkom kraju.

Predrag Perišić iz Bukovice kod Kraljeva i pre punolestva je odlučio da svoj život i egzistenciju veže za poljoprivredu i selo. To što nije imao dovoljno zemlje za veću proizvodnju nije ga obeshrabrilo.

Kupovao je hektar po hektar, kasnije i veće posede, zatim mašinu jednu za drugom, najpre najosnovnije, čak i polovne koje su bile dostupne njegovim mogućnostima, da bi danas raspolagao najsavremenijom poljoprivrednom mehanizacijom bez koje nema moderne poljoprivrede.Iskusniji voćari bili su mu prvi učitelji koje je poštovao uz osećanje svih svojih nedostataka u znanju i iskustvu koje je trudom nadoknađivao.

Počeo sam sa proizvodnjom jabuka i šljiva, kasnije sam proširivao asortiman, smatrajući da jedan srpski domaćin, pre svega voćar, mora da ima raznoliku proizvodnju da bi opstao. Slušao sam savete stručnjaka, osavremenjavao obradu i zaštitu, ovladavao zanjem što je dalo rezultate. Jabuke su uvek imale posebno mesto u proizvodnji, mada nisam zapostavljao ni ostalo voće”, kazuje Predrag, koga malo iz šale, a više iz zbilje zovu i kraljevačkim kraljem voćara.

Kako dalje kaže, u jednom periodu pod jabukama je imao nešto više od osam hektara, među kojima je bilo i naših starih tradicionalnih sorti, ali i modernijih, kakve je tražilo tržište.

Ovaj uzorni bukovički voćar prvi je u ovom kraju sa desetak sela počeo sa izvozom voća za Rusiju preko firme „Balkan frukt“, što je bilo od velikog značaja, ne samo za Predraga, nego i za sve njegove kolege voćare, čak iz okolnih gradova i opština. Voćarstvom je počeo da se bavi sve veći broj meštana, jer je za jabuke, kruške, šljive, nektarine, breskve, kajsije bio obezbeđen plasman na rusko tržište.

Predrag Perišić / Foto: Vesna Perišić

„Bilo je uspešnih godina, ali i kriznih. Međutim, i takvim uslovima morali smo da se snalazimo kako bi  opstali. Veliki proizvođači i otkupljivači imaju povlašćen tretman od strane države i ta politika mora da se menja, jer su mali i srednji proizvođači u neravnopravnom položaju. Zahtevamo isti položaj i to nije mnogo“, kaže Predrag.

Uprkos teškoćama nove plantaže jabuka u Bukovici

Pre par godina Predrag Perišić je iskrčio nekoliko hektara starih zasada jabuka nezadovoljan stanjem na tržištu i odnosom države prema malim izvoznicima. Ostavio je svega dva hektara, dok dobro ne razmisli kom voću da se posveti u budućnosti. Na četiri hektara zemlje koju je u međuvremenu kupio zasadio je jagode i dve godine one su mu bile među prioritetima u proizvodnji. Bez jabuka nije mogao jer, kako kaže, prva ljubav zaborava nema.

Foto: Vesna Perišić

„Ovih dana na posedu od tri hektara, na kojem su do prošle godine bile jagode, zasadio sam jabuke i to sorte: Ajdared, Prim Ruž, Crveni delišes i Zlatni delišes. Primenio sam sve potrebne mere od dubokog oranja, unosa stajnjaka i optimalnih količina fosfornih i kalijumovih đubriva. Sledeće godine planiram nove zasade pod jabukama, jer je jabuka, uz uvažavanje svakog drugog voća, temelj voćarske proizvodnje i služi kao osnovica za upoređivanje isplativosti gajenja drugih voćaka“, ističe ovaj uzorni voćar i domaćin.


On veruje da je napravio dobar izbor. Prema njegovim rečima, njegov novi zasad je na idealnoj nadmorskoj visini, ima odličnu ekspoziciju terena, odnosno nagib koji omogućava najpovoljniju primenu mašina, lako oticanje kako površinske vode tako i one iz zemljišta, zatim dobru osvetljenost krošnje i regulaciju temperature vazduha.

Predrag i Vesna Perišić / Foto: Vesna Perišić

Složna porodica najveća podrška

Predrag je mlad čovek, ali već iskusan voćar. Na njemu je najveći posao i obaveze počev od obrade, sadnje voća, zaštite i plasmana. Pomažu mu komšije , kolege, angažuje i radnike sa strane naročito u vreme berbe. Veliku podršku ima u porodici, pre svega supruzi Verici , koja je često „rame uz rame“ sa suprugom u voćnjaku, na njivi, za mašinama, pored svih drugih obaveza u domaćinstvu. Svoju važnu ulogu u poslu imaju i Peđin sin i majka, a kad odrastu biće posla i za dve Predragove i Veričine kćerke.

Komentari

E-KNJIGA

Vodič za uspešno gajenje borovnica