Hladnjače imaju dovoljno kapaciteta, ali nisu ravnomerno raspoređene

Hladnjače imaju dovoljno kapaciteta, ali nisu ravnomerno raspoređene

Prema podacima Poljoprivredne inspekcije, kapaciteti hladnjača u Srbiji su oko 600.000 tona. To je, kako se procenjuje, dovoljno skladišnih kapaciteta za domaće potrebe, ali posmatrano po područjima i teritorijalno, oni nisu ravnomerno raspoređeni.
 

Hladnjače imaju dovoljno kapaciteta, ali nisu dobro raspoređene - © Pixabay

Kako su rekli u Ministarstvu poljoprivrede i zaštite životne sredine, najveći broj hladnjača je smešten u tipičnim „voćarskim regionima“, odnosno Smederevu, Topoli, Subotici, Grockoj i Čačku.

Prema kapacitetima, kako su precizirali u resornom ministarstvu, prednjači Arilje i tamo su hladnjače namenjene skladištenju maline. U ostalim područjima skladišni kapaciteti uglavnom se koriste za čuvanje svežeg voća, kao što su jabuke, kruške, breskve i drugo.

U Ministarstvu poljoprivrede naglašavaju da je na osnovu poslednjeg popisa poljoprivrede uočeno da skladišni kapaciteti nedostaju, odnosno da ih ima malo u opštinama Valjevo i Prokuplje , koje su u vrhu po površinama pod voćem.

„Jako je bitno da hladnjače budu raspoređene teritorijalno, s obzirom da pojedine voćne vrste gube na kvalitetu prilikom dužeg transporta, kazali su u resornom ministarstvu.

U Ministarstvu poljoprivrede su naglasili da oni svojim subvencijama podstiču ulaganja u višu fazu prerade jer je, kako tvrde, veoma važno da se razvije prerađivačka industrija voća, pošto je na njoj nekoliko puta veća zarada nego u primarnoj proizvodnji.

Izvor: RTV


Komentari

E-KNJIGA

Vodič za uspešno gajenje borovnica