Gajenje kupine – praktični saveti

Gajenje kupine – praktični saveti

Da li u dvorištu imate kupine? Ukoliko nemate, znajte da se one veoma lako mogu gajiti! Njeni plodovi uvek su izvor kvalitetnih mineralnih materija tokom letnjih meseci, a idealni su i za pripremanje zimnice i drugih poslastica koje vaši ukućani vole. Zato pogledajte nekoliko saveta za pravilno gajenje kupine.


Kupina se na našim prostorima oduvek gaji ili sakuplja. Sorte divljih kupina rastu na različitim mestima: u šumi, na pašnjacima, vrzinama… Tu se mogu naći plodovi divlje kupine u toku letnjih meseci i takvi plodovi su vrlo kvalitetni, zdravi a, naravno, mogu poslužiti kao izvor za pripremanje zimnice ili nekih drugih oblika hrane.

Plodovi kupine

Što se tiče gajenja kupine, uvek imamo mogućnosti da u našem vrtu proizvodimo dovoljno kupina za sopstvene potrebe. U tom slučaju koristićemo gajene sorte kupina, one koje se kod nas mogu gajiti na špalirima, uz pergole ili uza zidove i koje će u toku juna, jula pa čak i avgusta davati obilje krupnih plodova.

Kupine - google.com


Kultivisane sorte kupina poznate su po tome što su plodovi čvrsti, kvalitetni, krupni… Postoji uvreženo mišljenje da su veoma kiseli, međutim, to zavisi da li je plod ubran na vreme ili je ubran nešto zeleniji, što utiče na njegovu slatkoću. Naime, dosta zreli plodovi su oni koji su najkrupniji i oni koji su imali dovoljno sunca da bi stvorili šećer.

Takođe, prihrana i način gajenja biljke mogu uticati na to da li će plod kupine biti kvalitetan, ne baš kao onaj od divlje kupine, ali sasvim prihvatljivog i kvalitetnog odnosa šećera i kiselina u samom plodu.

Kupine - freepic.com


Kupina je biljka koja može u toku jedne godine da naraste i do dva metra u visinu. To je klasična povijuša koja nema vitice za vezivanje, stoga zahteva potporu. Potpora može biti špalir ili pregola.

Gajenje kupine

Prilikom gajenja kupine dobro je znati da kada kupujemo kupinu ili kada nabavljamo sadnicu, to može biti i samo jedna biljka. Znači, potrebno je naći sadnicu koja sadrži koren na kojem se nalaze klice, odnosno izbojci, koje će biljka u toku godine razvijati i dati veći broj izbojaka.


 

Kupina je biljka koja može u toku jedne godine da naraste i do dva metra u visinu. To je klasična povijuša koja nema vitice za vezivanje, stoga zahteva potporu. Potpora može biti špalir ili pregola.

 


Tokom prve godine posađena sadnica kupine ima najčešće jednu ili dve grane. Nakon toga, ona razvija korenov sistem i daje jedan ili dva izbojka, odnosno lastara. Već sledeće godine, kada biljka dobije na snazi i kada se koren proširi, može dati veliki broj izbojaka, 8, 10 ili 12 po jednom bokoru, što znači da će se njena zelena masa izuzetno povećati, pa se dobija i povećan prinos.

Zašto je važno redovno i pravilno orezivanje kupine?

Potrebno je znati da prilikom gajenja kupina postoji način održavanja, odnosno orezivanja pitome kupine. Prve godine, kada je biljka posađena, ona daje izbojke koji rađaju i nove lastare koji će biti izvor za rod za narednu godinu.


Kupine - google.com

Nakon roda u junu, julu i početkom avgusta, te grane na kojima su se nalazili plodovi potrebno je ukloniti krajem leta ili eventualno u septembru, čak nekada i zimi, da bi biljka dobila dovoljno snage da nove lastare izgradi kako bi oni napravili kvalitetan broj pupoljaka koji će kasnije dati plodove.

Prilikom rezanja kupine postoji mogućnost da se ona odreže do same zemlje, odnosno svi stari lastari, i da se novi lastari, prilikom vezivanja za žicu ili za potporu u toku jeseni i zime, skrate na dužinu od dva ili više metara, u zavisnosti od toga koliko je oslonac bitan da bi biljka mogla da izdrži veliku količinu plodova.

dipl.inž. Vladimir Milutinović - ©Agromedia

Cvetanje kupine

U proleće, veoma rano, znači već u februaru i martu, počinje pojavljivanje pupoljaka na izbojcima, odnosno na lastarima kod kupine. Takva grana biva sada dvostruko razgranatija, odnosno ima sekundarno grananje, a te grane nose obilje listova i cvetova u obliku grozdova, gde će se javiti plodovi koji će sukcesivno zreti.

Već u maju kupina počinje da cveta. Cvetovi procvetavaju jedan za drugim, a naravno, tako se pojavljuju i plodovi, što u stvari i donosi ono karakteristično produženo branje ove voćke tokom juna i jula.

Ukoliko vas zanima više o gajenju voća, pročitajte i:

Sagovornik:
dipl. inž. Vladimir Milutinović

Komentari

E-KNJIGA

Vodič za uspešno gajenje borovnica