Digitalno navodnjavanje efikasno štedi novac i vreme

Digitalno navodnjavanje efikasno štedi novac i vreme

Navodnjavanje je ključan faktor za pravilan rast i razvoj biljaka, a samim tim i stabilnost prinosa. Ono utiče na dobar kvalitet dobijenih plodova čime se ostvaruju i veći ekonomski prihodi. Proces obezbeđivanja dovoljne količine vode je neophodan usled klimatskih prilika koje su prisutne tokom godine, naročito kada se govori o suši koja je redovna tokom letnjih meseci i može se rešiti digitalnim navodnjavanjem.

Smart Watering sistem za ditalno navodnjavanjeFoto: Smart Watering Solutions

Šta je to digitalno navodnjavanje?

Imajući u vidu značaj navodnjavanja, domaća kompanija Smart Watering Solutions je poljoprivrednim proizvođačima ponudila sisteme za optimalno navodnjavanje u svakoj fazi rasta biljke. Pomoću njih se mere svi neophodni parametri: vlažnost zemlje, temperatura, vlažnost vazduha i pH i EC vrednosti tokom 24 časa i dobijaju podaci u realnom vremenu. Na osnovu dobijenih podataka mogu se preduzeti neophodni koraci na vreme.

Smart Watering se montira na postojeći sistem za navodnjavanje, u voćnjak se postavljaju senzori koji mere sve što je važno, to jest sve gorenavedene parametre. Instaliranjem aplikacije na mobilnom telefonu klikom se podešava otvaranje ventila u skladu sa potrebama zemljišta.

Osim što putem mobilnog telefona proizvođači mogu da šalju komande do sistema za navodnjavanje i đubrenje, omogućeno je praćenje grafičkih prikaza svih merenja u realnom vremenu.

Aplikacija je nagrađivana više puta kako u Srbiji tako i u svetu. Krajem 2020. godine Smart Watering je proglašen za najbolje iz Srbije od strane portala predsednika Srbije. Takođe, tokom prošle godine aplikacija je prepoznata kao jedna od 500 najperspektivnijih rešenja u digitalnoj poljoprivredi. EU startups je prograsio ovaj sistem za jedan od dva najperspektivnija srpska startapa.

Primena Smart Watering sistema u voćnjaku kompanije Delta Agrar

Sproveli su saradnju sa kompanijom Delta Agrar koja u svom vlasništvu ima ukupno 700 hektara voćnjaka izvoznog kvaliteta koji su stacionirani u Zaječaru i Čelarevu. Ova kompanija koristila je previše radne snage za obilaske voćnjaka – čak 200 i više obilazaka godišnje samo za potrebe navodnjavanja.

Zbog te činjenice odlučili su se za upotrebu Smart Watering sistema u vidu pilot projekta i na taj način se uverili u prednosti automatske i precizne poljoprivrede.

U saradnji sa kompanijom Delta Agrar izradili su studiju slučaja i sproveli automatsko navodnjavanje putem svojih sistema u voćnjaku te kompanije u Čelarevu na površini od 12,3 hektara. Navodnjavale su se dve sorte jabuke: Greni smit i Crveni delišes.


Oglede i merenja radili su u 2019. i 2020. godini, u toku sezone navodnjavanja. Cilj ogleda bila je provera da li je u potpunosti moguće automatizovati navodnjavanje, procena da li pametno navodnjavanje putem senzora povećava prinos i analiza reakcije biljaka, uštede radne snage i vode, to jest da li je sve finansijski opravano.

Ušteda od 17 posto vode i smanjenje radne snage za 4 puta

Već u prvoj godini ogleda pokazali su se rezultati koji su nadmašili očekivanja. Ukupna potrošnja vode za 2019. godinu na delu gde je ugrađen Smart Watering uređaj iznosila je 22.452 m3 , a tamo gde nije 28.380 m3 . Dakle, u 2019. godini Delta Agrar je uštedeo čak 17% vode na delu koji ima automatsko navodnjavanje putem senzora.

Kada je utrošak radne snage u pitanju zaposleni u Delta Agraru za 2019. godinu obišli su voćnjake 229 puta kako bi kontrolisali navodnjavanje. Voćnjaci sa Smart Watering sistemom zahtevali su čitavih 50 obilazaka. Prema tome, studija je pokazala da pametno, automatizovano navodnjavanje pored vode štedi i vreme, i to 4 puta.


Smart Watering sistem za digitalno navodnjavanjeFoto: Smart Watering Solutions

Automatsko navodnjavanje je i u 2020. godini donelo zavidne rezultate, čak i nadmašilo rezultate od lane. U 2020. godini, polja sa sistemom Smart Watering utrošila su 19.569 m3 vode, dok su polja bez sistema utrošila 24.596 m3 vode na gotovo istoj površini. Shodno tome, u 2020. godini ušteda iznosi 20,44% vode.

Radnici Delta Agrara su 177 puta obišli polja bez sistema, a 44 puta polja pod sistemom Smart Wateringa, što je ponovo za 4 puta manje od uobičajenog.


Smart Watering Solutions poziva proizvođače na webinar koji će održati u subotu 27. februara u 17 časova gde će zajedno sa category manadžerom Zoranom Đogićem i tehnologom voćarske proizvodnje Predragom Jovanovićem iz Delta Agrara prezentovati rezultate studije slučaja.

Ušteda vode i energije bez smanjenja prinosa

Sistemi Smart Watering namenjeni su kako velikim proizvođačima tako i malim gazdinstvima. Na ovaj način se rešava manjak ili preveliki utrošak radne snage kao i vremena koje može da se usmeri na druge vitalne procese u proizvodnji. Takođe, rešava se i problem dugog putovanja do voćnjaka, pa je samim tim vidljiva i ušteda goriva.

Gajene biljne kulture dobijaju putem ovih sistema baš onoliko vode koliko im je potrebno. U određenim mesecima je biljkama davano i više vode nego konvencionalnim putem jer su biljke to zahtevale, a u drugim mesecima drastično manje vode, a na kraju je ovo rezultiralo uštedom vode na godišnjem nivou od 406 500 litara po hektaru.

Samim tim dolazi i do uštede energije koja je potrebna za pokretanje pumpi, dok prinos i kvalitet plodova urkos uštedi ostaju nepromenjeni.

 

Komentari

E-KNJIGA

Vodič za uspešno gajenje borovnica