Ušteda novca i vremena najveće prednosti „pametne“ poljoprivrede

Ušteda novca i vremena najveće prednosti „pametne“ poljoprivrede

Dronovi, roboti, satelitski snimci – sve su to tehnologije o kojima možemo ponešto čuti svakog dana. Kada je reč o njihovoj primeni u poljoprivredi, proizvođači su malo sumnjičavi. Kako moderne tehnologije pomažu poljoprivrednoj proizvodnji saznali smo od Lazara Jovanovića, tvorca inovativnog rešenja za navodnjavanje.

Smart Watering sistemi © Smart Watering Solutions

Svakom proizvođaču je najvažnije da na kraju sezone zaradi što više. Važna stavka u toj računici su i troškovi. Upravo je ovo jedna od prednosti upotrebe savremene tehnologije.

„Postoji više prednosti primene modernih tehnologija u poljoprivredi. Prva je smanjenje radne snage i smanjenje uticaja ljudske greške na proizvodnju. Druge značajne prednosti su:

  • ušteda vremena
  • ušteda  novca i
  • kontrolisani uslovi proizvodnje.

Smanjenje radne snage dolazi do izražaja u velikim voćnjacima preko 10ha jer je površina koja se želi kontrolisati velika i recimo mobilna aplikacija može u velikoj meri da olakša upravljanje voćnjakom.

Ušteda novca i vremena se najbolje vidi na primeru manjih voćara koji ne žive blizu parcele na kojoj vrše proizvodnju, dok su kontrolisani uslovi proizvodnje bitni i za jedne i za druge jer svi žele kvalitetan rod i visok profit.

Ako govorimo o našem rešenju, važno je reći da je naša aplikacija dovoljno “pametna” da samostalno donosi odluke o navodnjavanju, pa čak i sama upravlja navodnjavanjem kompletnog voćnjaka. Naravno, neophodno je da čovek vrši nadzor sistema, a eventualne intervencije su neophodne samo u slučaju kvara opreme ili pucanja cevi“, objašnjava naš sagovornik.


Moderna tehnologija u službi poljoprivrede © Smart Watering Solutions


5 najboljih aplikacija za modernog poljoprivrednika


„Lako je reći“, sigurno ste pomislili. Prozvođači imaju razne predrasude kada je reč o uvođenju inovacija, ali polako shvataju njihov značaj. Kao neko ko svakodnevno ima kontakt sa poljoprivrednicima, ovaj mladi inovator nam je preneo kako oni reaguju na nove tehnologije.

„U početku su bili veoma skeptični jer sve što je novo nosi dozu sumnje i straha. Sada, posle par godina korišćenja zadovoljni su jer su videli da su to uređaji koji im u velikoj meri olakšavaju svakodnevne poslove.

Mislim da je veliki broj poljoprivrednika upoznat sa činjenicom da razni pametni sistemi postoje. Ipak za širu primenu modernih tehnologija u poljoprivredi tržište Srbije još uvek nije spremno, ali će sigurno u bliskoj budućnosti biti.



Treba raditi na razbijanju mitova i edukovati ljude koji su konkretni benefiti od primene „smart“ rešenja u poljoprivredi kako bi ovakva rešenja našla širu primenu.


Smart Watering sistemi
, rešenja koja je razvio Lazar u saradnji sa saradnikom Zoranom Đukićem, imaju u svojoj ponudi SMS navodnjavanje i aplikaciju. Pitali smo ga u čemu je razlika, šta poljoprivrednici češće koriste i kome su ovi sistemi namenjeni.

SMS navodnjavanjem možete samo u ovom momentu poslati komandu da se nešto izvrši, dakle nema programiranja unapred i praćenja istorijskih podataka i njihove analize.

Upravo iz tih razloga naš sistem sada funkcioniše tako što se svi podaci o parceli čuvaju uz pomoć oblak tehnologije, dostupni su korisniku 24/7 i korisnik u svega par klikova može da isprogramira navodnjavanje za nekoliko dana unapred.

Uz pomoć te iste aplikacije može i da analizira podatke o vlažnosti zemljišta, pH i EC vrednostima vode i da donese prave odluke o navodnjavanju i prihranjivanju. Zbog toga se većina korisnika opredeljuje za mobilnu aplikaciju.

Naši sistemi su prvenstveno namenjeni voćarima i povrtarima, a mogu da ih koriste svi koji imaju instaliran sistem za navodnjavanje ili oni koji tek planiraju instalaciju sistema za navodnjavanje.

Dobra vest za one koji već imaju sisteme za navodnjavanje je da seza jedan dan naš sistem montira i pušta u rad, bez ikakvih izmena na prvobitnoj instalaciji. Što se površine tiče ograničenja nema jer imamo korisnike sa površinama od 50ari pa do preko 50ha.“


Lazar Jovanović i Zoran Đukić © Smart Watering Solutions

Na pitanje da li ima neku ideju kako će se tehnologija u poljoprivredi izgledati za 100 godina, Lazar nam je rekao da nas očekuje veća automatizacija poljoprivrednih procesa, kao i da je budućnost u softverima. Sve nove tehnologije donosiće odluke i davati savete za proizvodnju, i to sve na osnovu podataka koje će kontantno prikupljati.

Lazar još naglašava da mašine neće potpuno eliminisati ljudski faktor, već će samo omogućiti proizvođačima da se bave važnijim stvarima, dok sa mobilnog telefona povremeno nadziru stvarno stanje na svojoj parceli.

Bez sumnje će tehnologije preuzeti mnoge uloge u poljoprivredi, ali zaključak i našeg sagovornika, kao i nekih poljoprivrednih stručnjaka je da će proizvođač ipak biti taj koji kontroliše tehnologiju, a ne obrnuto. Ostaje nam samo da se što bolje pripremimo za te velike promene.

Sagovornik:
Lazar Jovanović. Smart Watering Solutions doo

Komentari

E-KNJIGA

Vodič za uspešno gajenje borovnica