Čendler je ekonomski najisplativija sorta oraha

Čendler je ekonomski najisplativija sorta oraha

Sorta oraha pod imenom Čendler već godinama jedna je od najpopulanijih, najtraženijih i najisplativijih na svetu. Pored toga što je otporan na bakteriozu, karakteriše ga i veliki prinos spoljnih grana. Zbog toga je Čendler, ekonomski najisplativija sorta oraha za uzgoj.

Čendler je u svetu trenutno jedna od deficitarnih sorti oraha, iako se u mnogim zemljama gaji već više od 30 godina. Poreklom je iz Kalifornije, gde su stručnjaci pune 3 decenije radili na kalemljenju ove sorte i usavršavanju njenih osobina. Prve originalne sadnice Čendler oraha bile su patuljastog oblika i rađale su malo, ali je zato kvalitet njihovih plodova bio nenadmašan.

Sa ovim sadnicama oraha pun rod se očekuje već nakon 5 godina

Kasnije je sortu kupio državni voćarski institut u Istanbulu i počeo da prilagođava njene osobine potrebama turskog tržišta. Sadnice su zatim testirane u raznim zemljama širom Evrope, a njihov razvoj pratili su najbolji svetski stručnjaci za ovu granu voćarstva.

Zasad oraha - ©Agromedia

Danas, uz pravilno orezivanje, orah sorte Čendler raste maksimalno do 4 metra, rađa već u prvoj godini, a puna rodnost u osmoj godini sadnje iznosi čak 80 kilograma očišćenih plodova po biljci. Osim po vrhunskom prinosu, ova sorta još je poznata i po tome što može uspešno da se gaji i bez hemijskih preparata i uz mali utrošak radne snage. Zbog svega toga trenutno je jedna od najpopulanijih i najtraženijih na svetu.

Osim toga, u mnogim zemljama, poput Italije i Turske, koristi se i kora Čendler oraha. Pošto se mašina odvoji od ploda, ona se pakuje i transportuje do fabrika koje od nje prave razne boje i farbe. Ljuska Čendler oraha je veoma mekana i možete da je polomite rukama. Zbog svoje fine teksture, ni ona nije za bacanje. Nju specijalizovane fabričke mašine melju i pretvaraju u prah od kojeg se prave presovani kundaci za skupe lovačke puške i karabine.

Sorta oraha Čendler - © Agromedia 

Kada je reč o plodu Čendler oraha, karakteriše ga izuzetno visok kvalitet. Jezgro ove sorte je bele boje i koristi se u farmaciji, kozmetici, kao i za proizvodnju zdrave hrane. Zbog lakog lomljenja ljuske, ono kod ove sorte gotovo uvek ostaje u komadu, što je izuzetno važno za kupce. Zato kilogram očišćenih plodova u svetu košta znatno više nego neke druge sorte, čak 25 dolara.


Na kraju, od izuzetne vrednosti je i stablo Čendler oraha. Ukoliko odlučite da iz nekog razloga više ne želite ili ne možete da gajite ovo voće zbog ploda, ne brinite, njegovo stablo uvek je traženo, cenjeno i dobro plaćeno. 

Sorta oraha Čendler - © Misbell

Iako spada u kasne sorte, berba Čendler oraha može da počne već u septembru mesecu, kada plodovi još nisu dozreli. Kod takvih mladih oraha skida se kožica sa jezgra i takva se koristi u farmaceutskoj industriji. Inače, prva dobra berba ove sorte je u četvrtoj godini. Naravno, od izuzetne je važnosti da se od vremena sadnje do tog trenutka uz konsultacije sa stručnjacima koristi puna i pravilna agrotehnika.


Preporučuje se da se Čendler gaji na nadmorskoj visini ne većoj od 800 metara. Opasnost od mrazeva kod ovih oraha ne postoji, jer oni veoma kasno cvetaju, što je još jedna njihova prednost. Na jednom hektaru prosečno se gaji po 300 stabala, a u zavisnosti od parcele, sadnice se sade na razmaku od 8 metara između redova i 4 metra između stabala, ili na 7 metara između redvoa, a 5 između stabala.

Sorta oraha Čendler - © Misbell 


Sve ove činjenice orah sorte Čendler trenutno čine jednom od najisplativijih i najperspektivnijih kultura u Srbiji i to ne samo za one koji žele da podignu zasad, već i za mnoge generacije njihovih pokolenja.

Kvalitetne sertifikovane sadnice oraha Čendler iz Turske, uz stručnu podršku agronoma koji bi pratio njihov rast i razvoj, u našoj zemlji prodaje firma „Misbell“ iz Beograda. Ukoliko ste propustili priliku da se sa njihovim predstavnicima upoznate na Novosadskom ili Šumadijskom sajmu poljoprivrede, sve informacije, savete ili preporuke u vezi sa gajenjem ove sorte možete da pronađete i na sajtu www.orahsadnice.com

Komentari

E-KNJIGA

Vodič za uspešno gajenje borovnica