Branje borovnice češljevima brže i lakše, ali ZABRANJENO! Evo i zbog čega!

Branje borovnice češljevima brže i lakše, ali ZABRANJENO! Evo i zbog čega!

Berba borovnice se obično proteže u periodu od 6 do 8 nedelja s obzirom na to da postoje rane, srednje rane i pozne sorte. Beru se samo zreli plodovi plave boje, pošto su crvenkasti-poluzreli plodovi kiseli. Mogu se koristiti i male kofice, jedino što kada se koriste kofice dolazi do oštećenja pepeljka. Za ovu voćnu vrstu postoji i određeni način branja koji je dozvoljen i kog bi svi berači trebalo da se pridržavaju. Ipak da li je to uvek tako?

Prema rečima Radoša Kostadinovića, borovnica može da se bere samo ručno i beraljkama koje beru odozdo. Postoji i neodgovoran način branja koji se primenjuje kod nas, a to je češljevima. Ovaj način ne samo da je neodgovoran, već je i zabranjen, jer se tako uništavaju plod i sama biljka.

Radošu je službena dužnost da spreči ovakvu vrstu berbe i svakodnevno je sa kolegama na terenu kada je berba borovnice u toku. Ukoliko tokom kontrole uhvate berače da rade berbu sa nedozvoljenim sredstvima – podnosi se prijava.

Branje borovnice češljevima brže i lakše, ali ZABRANJENO! Evo i zbog čega!-© Agromedia

Uprkos nesavesnim beračima, gajenje borovnice na jugu Srbije, tačnije u okolini Vlasotinca je u ekspanziji.

Na jugu zemlje borovnica je dosta jeftinija. Trenutna cena je oko 500 dinara za kilogram. Tamo gde je dozvoljeno branje ima i otkupno mesto, a otkupljivač nudi cenu od 250 dinara po kilogramu. Kako nam Radoš priča, iskusan berač za 4-5 sati aktivnog branja može da nabere oko 20 kilograma ovog voća. Međutim, ako bere ručno, kako je dozvoljeno, može samo 5-6 kilograma.

Ako je dobar rod jedan berač za 8 časova može napuniti 60 – 80 kutijica. Kod berbe treba nastojati da se odvoje plodovi po krupnoći u više klasa. Krupniji plodovi postižu višu cenu na tržištu. Plodovi borovnice se mogu prodati za potrošnju u svežem stanju, ali se takođe mogu konzervirati u 50% rastvoru saharoze ili zamrzavati. Zamrznuti plodovi su gotovo istog kvaliteta kao i sveži.

Sagovornik: Radoš Kostadinović


Komentari (1)

Svetlana Cerovic

2021-10-09 11:58:10

Prvo da vam se izvinem sto cu vas pitati, ali nikako ne mogu da nadjem – ko (fizicko ili pravno lice) iznajmljuje poljske masine za branje ribizli?
Veliko hvala!

Tanja Prolić, Novinar

2021-10-11 09:45:50

Poštovana Svetlana,

na našem portalu nudimo savete kako da budete što uspešniji u svojoj proizvodnji, međutim ne raspolažemo sa informacijama gde može da se iznajmi mehanizacija.

Lep pozdrav,
Agromedia tim

E-KNJIGA

Vodič za uspešno gajenje borovnica