Aprilski sneg i grad već „obrali“ voće u Novoj Varoši

Aprilski sneg i grad već „obrali“ voće u Novoj Varoši

U Novoj Varoši juče je palo oko 30 centimetara vlažnog snega, a na Uskrs je padao i grad, pa meštani planinskih sela strahuju da ovog leta u voćnjacima neće biti roda.
 

Sneg i grad već obrali voće u Novoj Varoši  - © Željko Dulanović

U selima na obroncima Zlatara, Murtenice i Javora vegetacija je poodavno krenula. Sneg koji od preksinoć veje lepi se za izlistale grane i pravi štetu u zasadima.

Srećom, kod mene u malinjaku koji je podignut na 1.144 metra nadmorske visine vegetacija kasni, pa zato nema većih problema, ali je sneg napravio veliku štetu u zasadima na nižoj nadmorskoj visini. Plaše nas najave meteorologa da će sneg padati i narednih dana, što bi bilo pogubno za sve. Još se nismo oporavili ni od štete koju nam je sneg napravio 16. maja prošle godine, kaže za portal Agromedia malinar Jelenko Jadžić iz Vilova.
 

Sneg i grad već obrali voće u Novoj Varoši  - © Željko Dulanović 

U selima bliže limskoj dolini meštani su od ranog jutra u voćnjacima, gde stresaju sneg sa grana. Stručnjaci upozoravaju da su u najvećoj opasnosti koštuničavo i jabučasto voće.

Sneg je izlomio dosta stabala, a najkritičnija situacija je u mladim zasadima. Vlažni sneg već ledi, stradaće i pupoljci, pa ove godine nemamo čemu da se nadamo. Šljiva, trešnja, kruška i jabuka su lepo krenule i da nije bilo snega i mraza, od roda bi se savijale grane“, kaže Milan V. Glavonjić iz Bistrice.
 

Sneg i grad već obrali voće u Novoj Varoši  - © Željko Dulanović

U selu Draževići grad je i pre aprilskog snega „obrao“ voće. Meštani kažu da je led na Uskrs padao oko pola sata, ali da protivgradna odbrana nije bila efikasna. Najviše štete pretrpeli su u zaseoku Dulani, poznatom po proizvođačima kvalitetne rakije.


Grada je bilo toliko da se mogao grtati lopatom. Stradao je voćnjak pod šljivom koja je bila u cvetu, pa je ove godine neće biti ni za jelo. Štete je bilo i u zasadu sa preko 130 mladih stabala trešnje, kaže meštanin Saša Dulanović.
 

Sneg i grad već obrali voće u Novoj Varoši  - © Željko Dulanović 

Sneg je juče osvanuo i u Prijepolju, ali je naneo znatno manje štete voćarskim kulturama nego u susednoj Novoj Varoši. U selima iznad 1.200 metara nadmorske visine palo je oko 10 cm, dok ga je u nižim predelima bilo znatno manje.


Bilo je fizičkih oštećenja na mladim stablima, ali prava opasnost za voćare tek predstoji kada se vreme razvedri, a temperature odu ispod nule. Tada mogu da stradaju i voćnjaci na nadmorskoj visini do 700 metara, kojih je i najviše, jer su plodovi već zametnuli, a to je najosetljivija faza u njihovom razvoju“, kaže Ifet Hamzić, šef Službe za poljoprivredu pri Opštinskoj upravi u Prijepolju.

 


Sneg i grad već obrali voće u Novoj Varoši  - © Željko Dulanović

Hamzić kaže za naš portal da bi sneg koji svakog proleća pada u Prijepolju morao da bude ozbiljno upozorenje voćarima, a pre svega malinarima kojih je sve više u ovom delu Srbije.

Morali bi ozbiljnije da pristupe prolećnim radovima u malinjacima. A to znači da po najvišim standardima vežu sadnice kako bi zaštitili kvalitetne mladare od vremenskih neprilika poput ovih koje su se dogodile proteklih noći, kaže Hamzić.

Autor: Željko Dulanović

Komentari

E-KNJIGA

Vodič za uspešno gajenje borovnica