Zlato iz Italije za zlatna vina iz Drenove

Zlato iz Italije za zlatna vina iz Drenove

Među 260 uzoraka vina iz celog sveta, koja su poslata u Italijanski grad Bergam, nadomak Milana, na prestižno takmičenje, sa nadom u najviše ocene za kvalitet, i Milanovići iz Velike Drenove poslali su svoje.

Vino © Agromedia

Na ovom prestižnom takmičenju, održanom u raskošnoj palati Terca ocenjivana su vina od sorti grožđa Kaberne Sovinjon i Merlo.

„I jedan i drugi moj deda, sa očeve i majčine strane i njihovi očevi bavili su se vinogradarstvom, tako da je to višedecenijsko iskustvo“, naglašava Bojan. Vina iz Srbije koja su učestvovala na ovogodišnjem takmičenju ocenjena su visokim ocenama, a od devet nagrađenih iz Srbije, jedno zlato stiglo je i u Veliku Drenovu, u opštini Trstenik, u porodicu Milanović.

Sve što treba da znate o sazrevanju grožđa

Bojan i Dragica Milanović su na takmičenje poslali svoje prvo flaširano vino „Merlo magaza“ iz 2015. godine i ono im je donelo zlatnu medalju, ali i satisfakciju da se više angažuju u proizvodnji vina.

Proširenje proizvodnje na 50 hiljada boca po godini

Bojan i njegova supruga obnovili su vinogradarsku proizvodnju i 2015. godine počeli da flaširaju svoja vina. To je period koji je u njihovoj porodici i vinogradarskoj proizvodnji označen kao „novo doba“.

Njihova proizvodnja je trenutno zasnovana na 3,5 hektara vinograda. Od grožđa ubranog sa te površine flaširaju 6 do 10 hiljada boca u jednoj sezoni. Pored vrste koja je nagrađena na takmičenju, Milanovići proizvode i flaširaju i Tamjaniku i beli Šardone, što je za sada dovoljno za njihove planove, iako planiraju proširenje proizvodnje na, kako kaže Bojan, maksimalno 50 hiljada boca po godini.


Proizvodnja vina © Agromedia

Kvalitet su obezbedili, jer vinograd traži stalno angažovanje i rad, prethodno znanje i posvećenost, a njima to ne nedostaje. Idejna rešenja ambalaže i etiketa takođe privlače pažnju svojim atraktivnim izgledom, pa Milanovići nemaju problem plasmana svoje proizvodnje i imaju osigurano tržište.

„Svi ocenjivači na slepo dobijaju uzorke vina i tako ih ocenjuju, pa nema sumnje u rezultat takmičenja“

Pored ovog prestižnog priznanja, vina iz vinarije Milanović iz Velike Drenove nagrađivana su na lokalnim takmičenjima, a na nekim od šireg značaja, do sada nisu odmeravali „svoju snagu“.


Magaza © Agromedia

Ovo priznanje je jako važno Bojanu i njegovoj porodici, jer su sama pravila ocenjivanja bila jako rigorozna. Svi ocenjivači na slepo dobijaju uzorke vina i tako ih ocenjuju, pa nema sumnje u rezultat takmičenja.


Pored ovog „Merlo magaza“ iz Pomoravlja, nagrađeno je još osam vina iz Srbije, iz vinograda u Smederevu, sa Fruške Gore i iz Istočne Srbije. Takmičenje je bilo međunarodno pa je bilo vina iz Španije, Francuske, Italije i Nemačke. U žiriju je bilo 80 vrsnih poznavalaca vina iz celog sveta.

Kvalitetno vino nastaje u vinogradu: Kako do krupnijeg i lepšeg grozda?

Milanovići se pored vinogradarstva veoma uspešno decenijama unazad bave i proizvodnjim sadnog loznog i voćnog materijala, kao i poslovima koje svaki vredan domaćin na srpskom selu obavlja. I ono što je sigurno, kao nagrada za vredan rad tokom cele godine, u hladnim zimskim danima koji su pred nama, dok vatra pucketa u toplim domovima, oni mogu da budu više nego zadovoljni, jer će ih dodatno ogrejati vina odlikovana zlatom.

Komentari

E-KNJIGA

Vodič za uspešno gajenje borovnica