Uprkos „problematičnom“ vremenu ova godina je dobra za vinare!

Uprkos „problematičnom“ vremenu ova godina je dobra za vinare!

U toku je sezona berbe grožđa, što je mnogima i asocijacija za ovaj period godine. Stoga istražujemo – da li je vinarima ova, nadasve problematična godina, donela smanjen rod? Odgovor dobijamo od Jasmine Dulka, iz vinarije „Dulka“ koja je stacionirana u fruškogorskom vinogorju.

Berba grožđaFoto:Jasmina Dulka

Kiša krajem avgusta i početkom septembra poboljšala kvalitet grožđa

Kako kaže naša sagovornica, bilo je nepovoljnih vremenskih prilika za grožđe s obzirom da grožđica nije mogla da nabujava tom količinom kojom je inače trebala u određenim vremenskim periodima, i naglašava da mnogo sunca ne znači da ćemo imati i dobru berbu.

„Sunce daje šećer, ali šećer ove godine nije imao u čemu da se rastvori jer nije bilo nakupljanja vode, tako da je ova kiša koja je pala krajem avgusta, početkom septembra umnogome doprinela da se grožđe znatno poboljša. Mnogi nisu ni odlišćivali vinograd upravo da zaštite rod je je sunce bilo izuzetno jako. Dakle, imamo jednu atipičnu godinu. Svaka berba je za sebe, imamo godine koji su školski primer kontinentalne klime međutim ova godina je bila zaista posebna jer smo se susreli sa veoma visokim temperaturama“, objašnjava Jasmina Dulka.

Sunčani periodi spasili vinograde od fitoplazme i suzuki mušice

Ona ocenjuje ovu godinu kao dobru bez obzira na sve „anomalije“ koje je spomenula. I ono što je vrlo važno, lako su se „borili“ jer je najteže kada su česte smene sušnih i kišnih perioda, to jest kada na primer uveče budu zastupljene padavine, a ujutro rano bude sunčani period, jer tada deluju plamenjača, pepelnica i druge bolesti.

„Ovogodišnje sunce je uticalo da nemamo toliku pojavu bolesti, ono što je neverovatno je da je fitoplazma koja je krenula prošle godine u velikoj meri i počela da uništava nove vinograde, zbog suše u određenoj meri stala. Takođe, suzuki mušica sa kojom smo imali dosta problema i koja očito dejstvuje u kišnim periodima, ove godine je bila prilično smirena. Ja sam baš obratila pažnju, s obzirom da je ona dosta delovala u sovinjonu, i imali smo predavanja pretprošle godine na tu temu, ove godine zahvaljujući suši ona nije nanosila štete, tek ponegde smo je našli“, govori za AGROmedia portal ova vinarka.

VinogradFoto:Jasmina Dulka

Berba sovinjona i šardonea okasnila 10 dana

Dodaje da su zadovoljni rodom svih sorti. Bez obzira što je bilo toliko sušnih dana i toplog vremena, imali su okasnelu berbu. Do sada su obično brali sovinjon i šardone oko 25. avgusta, to im je bio neki početni period berbe, dok su ove godine počeli 6. septembra.

„Mi smo bili mišljenja da ćemo zbog velikog broja sunčanih dana rano imati šećera, međutim taj šećer nije imao gde da se rastvori. Brali smo prvo sovinjon, pa šardone, a evo danas smo završili i rizling. Tek smo sa tom sortom završili školski primer druge dekade. U trećoj dekadi ćemo imati crvena grožđa za crvena vina, a za nedelju dana, možda i ranije braćemo crveno grožđe za roze, zato što ono za roze treba da bude svežije, nego ono koje se koristi za crvena vina“, završava razgovor naša sagovornica.

Komentari

E-KNJIGA

Vodič za uspešno gajenje borovnica