Preporuka za zaštitu vinove loze od plamenjače

Preporuka za zaštitu vinove loze od plamenjače

U zasadu fruškogorskih vinograda, koji po strukturi poseduje osam sorti, loza je u intenzivnom porastu i sada je najosetljivija i najpodložnija plamenjači.

Plamenjača deluje vrlo agresivno i pravi velika oštećenja na zeljastim delovima, listu, lastarima i grozdu. Visoke temperature i povećana vlažnost pogoduju razvoju plamenjače i zato je važno tretmane odraditi redovno i preventivno kombinacijom kontaktnih i sistemičnih fungicida.

„Za tu namenu preporučujemo vinogradarima dobro poznate fungicide kao što je Alijansa u koncentraciji 0,25 odsto, takođe koristan u zaštiti može da bude i Fantic M WG koji se primenjuje u koncentraciji 0,25 odsto“, rekao je Sreten Rilak iz kompanije Galenika-Fitofarmacija.

Vinova loza i Legat SP © Agromedia

Od ove godine stručnom timu Galenike-Fitofarmacije na raspolaganju je još jedan visokoefikasan fungicid za zaštitu od plamenjače

Dan polja vinove loze kompanije Galenika-Fitofarmacija

„Reč je o preparatu Legat SP koji deluje i protektivno i kurativno, on sadrži izuzetno sistemičnu aktivnu materiju i jako se brzo usvaja sa površine lista, dospeva u sve biljne delove, i najmlađi prirasti budu zaštićeni“, objasnio je Rilak.

Legat SP u koncentraciji 0,2 odsto, najbolje je koristiti u intenzivnom porastu u dva tretmana sa razmakom od sedam do deset dana. Zbog različitih mehanizama delovanja i sveopšte zaštite, preporuka je da se koristi sa preventivnim fungicidom Mankogal 80 u koncentraciji 0,25 odsto.

Sagovornik: 


Dipl inž. Sreten Rilak, Galenika-Fitofarmacija

Komentari

E-KNJIGA

Vodič za uspešno gajenje borovnica