Fruškogorsko tle pogodno i za sortu GRAŠAC – zlatne medalje su najbolji dokaz

Fruškogorsko tle pogodno i za sortu GRAŠAC – zlatne medalje su najbolji dokaz

Fruškogorska vina od davnina su poznata po svom kvalitetu i zanimljivim pričama koje ih prate. Njihova slava datira još od 3 veka kada su prvi čokoti posađeni na teritoriji ove planine. Vina iz fruškogorskog vinogorja nadaleko su poznata po autentičnosti, a potvrde o njihovom kvalitetu pristižu sa svih strana sveta. Poslednja je stigla iz Mađarske, sa velikog ocenjivanja vina od sorte grašac. Nagrade su pobrale naše dve vinarije sa ovog područja, vinarija Vinum iz Sremskih Karlovaca i Vista Hill iz Šida. Sa Milenom Zakarić iz vinarije Vinum razgovarali smo o sorti grašac i o vinu napravljenom od ove sorte.

Vina vinarije VinumFoto:Milena Zakarić

Grašac beli ima ogroman potencijal za proizvodnju vina

Kako kaže naša sagovornica, njihova vinarija na 2 hektara vinograda uzgaja grašac beli. Potez Čerat je visoravan, osunčana i izrazito vetrovita. Zemljište je degradirani černozem, sa relativno visokim pH, izrazito karbonatno, što naročito pogoduje uzgajanju te sorte. Ova vinarija pored sorte grašac uzgaja i chardonnay, sauvignon blanc, pinot noir, frankovku, žuti muskat, traminac i semijon.

„Grašac beli je autohtona sorta Fruške gore, opredelili smo se za nju iz razloga što je sorta koja ima ogroman potencijal kada je pravljenje vina u pitanju. Mi smo prva vinarija u Srbiji koja je proizvela penušavo vino rađeno tradicionalnom Šampanj metodom, od sorte grašac beli. Takođe pored baznog mirnog vina od grašca, napravili smo i premium vino Grašac 26a barikiran godinu dana“, rekla je naša sagovornica iz vinarije Vinum.

Zlato iz Mađarske za sva njihova vina od sorte grašac

Ona ističe da je vino od sorte grašac lagano, dopadljivo vino, sa izrazitom mineralnošću, svežinom. Vino koje ima veliki potencijal odležavanja.

Sa našom sagovornicom smo popričali i o trofeju koji je osvojen u Mađarskoj. Naime, u gradiću Nadaš je vršeno ocenjivanje vina od te sorte, u organizaciji pečujskog vinskog magazina Pecsi Borozo. Na ovom takmičenju učestvovala su vina koja su proizvedena u šest zemalja: Mađarskoj, Austriji, Hrvatskoj, Slovačkoj, Češkoj i Srbiji. Ocenjivala su se vina u tri kategorije – penušava, mirna i slatka vina od grašca. Na ovom ocenjivanju degustirano je čak 130 vina iz navedenih zemalja.

Za sva tri vina koja proizvode od grašca vinarija Vinum je osvojila medalju. Pored vina Dina 2018 koji je osvojio trefej za penušava vina i dvostruko zlato, bazni Grašac 2019 je osvojio zlato, kao i Grašac 26a.

 

Komentari

E-KNJIGA

Vodič za uspešno gajenje borovnica