Za najskuplji čaj Vam treba pravo malo bogatstvo – 5 NAJSUKPLJIH ČAJEVA NA SVETU

Za najskuplji čaj Vam treba pravo malo bogatstvo – 5 NAJSUKPLJIH ČAJEVA NA SVETU

Za svet ljubitelja čaja, čaj je više od napitka. To je šansa da se povežete sa vekovnom tradicijom i otkrijete izuzetne nove ukuse. Za prave vernike, čaj nudi priliku jednom u životu da uživaju u ukusu i mirisu. Zato su neki spremni da plate bogatstvom za najbolji čaj. Otkrijte najskuplje čajeve na svetu i saznajte zašto svaki ima tako visoku cenu.

Najskuplji čaj na svetu

Čaj je omiljen u narodima širom sveta. Kinezi preferiraju crne čajeve, dok Japanci preferiraju vrhunske zelene čajeve kao što su mača i giokuro. Britanci su poznati po svojoj ljubavi prema crnom čaju kao što je Earl Grey, Južnoamerikanci preferiraju jake napitke kao što je yerba mate.

Da Hong Pao 600,000 dolara

Da Hong Pao čaj vuče korene iz dinastije Ming i jedan je od najskupljih crnih čajeva na planeti. Poznat i kao Big Red Robe čaj, ovaj kineski čaj oličava karakteristike planine  Wuyi gde se uzgaja. Note zemljanih i mineralnih ukusa, dobijaju duboku crvenu nijansu i ima živahnu završnicu.

Redak čaj je tako skup, uglavnom zato što se listovi beru od biljaka koje su rasle na planinama više od 300 godina. Većina ovih starih biljaka je poslednji put proizvela pravi DA Hong Pao 2005. Rezultat su astronomske cene za neke od osušeni listovi ovih drevnih biljaka. Ovaj čaj može da ima više od 30 puta veće težine u zlatu — jedan gram listova čaja košta 1400 dolara. Mnoge kompanije prodaju jeftinije verzije Da Hong Paoa od novijih biljaka čaja uzgajanih na obližnjim lokacijama koje nude više Pristupačan način uživanja u ukusu i teroaru čajeva iz regiona Vui.

2. Panda Dung Tea 35,000 dolara

Panda Dung čaj je svetska verzija kopi luvaka — kafe napravljene od izmeta indonezijske cibetke. Ovi specijalni listovi čaja se oplođuju balegom medveda pande. Pu-er čaj navodno sadrži velike zdravstvene prednosti jer pande samo apsorbuju oko 30 procenata hranljivih materija u njihovoj ishrani. Proizvođači veruju da ostalih 70 procenata hranljivih materija uključujući aminokiseline i polifenole završava u izmetu pande, što čini veoma hranljivo đubrivo za biljke čaja.

Čaj proizvodi u malim količinama stručnjak za divlje životinje u kineskoj provinciji Sečuan. Panda Dung čaj ima orašasti ukus i sladnu aromu. Trebalo bi da inspiriše ljubitelje čaja koji uživaju u bogatim aromama i slojevitim ukusima.

PG Tips dijamantska vrećica čaja — 15.000 dolara za jednu vrećicu čaja

PG Tips je britanska kompanija za proizvodnju čaja poznata po ukusnoj ponudi čaja. Da bi proslavila svoju 75. godišnjicu 2005. godine, čajna kompanija je 2005. godine izbacila Darjeeling čaj u kesici čaja optočenoj dijamantima. U kesici je bilo 280 dijamanata od 2,56 karata i delikatno belo zlato lanac za lako kuvanje.

Kesicu je napravio omiljeni Boodles za nakit i korišćena je za prikupljanje novca za Kraljevsku dečju bolnicu u Mančesteru. U kesici čaja se nalaze listići Imperial čaja Silver Tips koji se uzgajaju u čajnom imanju Makaibari u Indiji.


Sipanje čaja

Vintage narcis — 3250 dolara

Vintage Narcissus je oolong čaj koji se proizvodi u planinama Vuii. Ima pupoljke čaja od žutog zlata i slojevit ukus koji nije sličan bilo kom drugom. Čaj je dobio ime po grčkom lovcu Narcisu koji je pronašao lepotu u svemu. Oolong čaj je jako oksidovan — oko 60 procenata — što rezultira čokoladnim i drvenim ukusom sa notama cvetnih i orašastih nijansi Jedan od najskupljih Narcissus Vuii čajeva prodat je u kutiji staroj 50 godina koja je postala cenjeni predmet za kolekcionare širom sveta.

Tieguaniin čaj — 1500 dolara

Ovo je pravi čaj koji je poluoksidisan i može dramatično da varira u ukusu u zavisnosti od toga gde i kako se proizvodi. Ovaj skupi čaj potiče svoje ime od budističkog božanstva poznatog kao gvozdena boginja milosrđa.Čaj je nastao u provinciji Fuđijan početkom 19. veka.


Tieguaniin drži titulu najskupljeg čaja koji se prodaje u Ujedinjenom Kraljevstvu. Čaj se može infuzirati više puta bez razvijanja gorkog ukusa, što njegovu visoku cenu čini malo lakšim za upravljanje.

 


Komentari

E-KNJIGA

Vodič za uspešno gajenje borovnica