Većina PROTVIGRADNIH STRELACA u poodmaklim godinama ČUVAJU POLJA na jugu Srbije

Većina PROTVIGRADNIH STRELACA u poodmaklim godinama ČUVAJU POLJA na jugu Srbije

Leskovačko udruženje „Strelci protivgradne zaštite Кukavica“ sa povećim uspehom posluje u poslednjih desetak godina iako je uglavnom reč o entuzijastima iz poodmakle životne dobi. Udruženje broji oko 60 članova koji u uslovima nevremena i gradonosnih oblaka dejstvuju sa 32 protivgradne stanice.

usevi kukuruza

Tim povodom u leskovačkoj lokalnoj samoupravi sredinom meseca decembra,tekuće godine, zamenica gradonačelnika Leskovca dr Lidija Dimitrijević uručila im je novi ugovor o sufinasiranju tog udruženja u iznosu od oko 5,5 miliona dinara.

„Tokom naredne 2023.godine ovom udruženju iz gradskog budžeta grada Leskovca izdvojićemo još 6 miliona dinara. Za nabavku protivgradnih raketa u odlazećoj 2022.godini uplaćeno je oko 12,2 miliona dinara,kojim je nabavljeno oko 120 raketa. U dolazećoj 2023.godine na zaove namene biće izdvojeno oko 15,1 milion dinara“,rekla je ovom prilikom za lokalne medije dr Lidija Dimitrijević.

Počev od 2016.godine do danas za anabavku 740 protivgradnih raketa bilo je izdvojeno oko 64 miliona dinara. Кako saznajemo u nadležnoj službi Gradske uprave,grada sa obala reke Veternice,od tih sredstava rekonstruisano je detaljno 16 protivgradnih stanica od ukupno 32 stanice sa koje dejstvuje u slučaju nevremena i gradonosnih oblaka oko 60 strelaca.

protivgradni strelci na prijemu

Predsednik ovog jedinstvenog udruženja građana Žikica Marinković,iskusni strelac, ističe sa ponosom: “Prema zvaničnim podacima sa kojima raspolažemo naše protivgradno udruženje koje dejstvuje u okviru Radarskog centra Кukavica,na istoimenoj planini,je sa najmanjom štetom na poljima centralne Srbije u odlazećoj godini…“

Međutim situacija na protivgradnim stanicama u Jablaničkom upravnoim okrugu je znatno teža. Primera radi u opštini Bojnik od svega četiri protivgradne stanice dejstvuje polovina.

„Onda kada krenu gradonosni oblaci sa planine Radan u Leskovačko pomoravlje imamo veliki problem…“,priča Žikica novinarima,“nedostaju mlađi strelci u regionu ali niko neće da radi za honorar mesečni od 4 hiljade dinara,bez doprinosa i osiguranja. Imali smo slučaj u regionu da jednog starijeg strelca usled postojećče loše gromobranske i htz- zaštite na stanici udar groma odbaci nekoliko metara dalje u obližnju njivu…“


Predsednik udruženja Marinković i njegove kolege iz rukovodećeg tima ističu uglas značajnu pomoć grada Leskovca u radu ovog udruženja „pa su sasvim sigurni da će tokom 2023.godine bez posebnih briga sačuvati rodna polja u 144 naseljenih mesta,odnosno katastarskih opština, koje pokriva teritorija ovoga grada“

Komentari

E-KNJIGA

Vodič za uspešno gajenje borovnica