Uzgoj KANE: Izbegnite NAJČEŠĆE GREŠKE kod vađenja rizoma

Uzgoj KANE: Izbegnite NAJČEŠĆE GREŠKE kod vađenja rizoma

Mnogi ljubitelji kane greše prilikom nege ove biljke. Zato smo napravili detaljno upustvo kako da izbegnete najčešće greške i uživate u zdravoj biljci iz godine u godinu.

Prva greška koja se pravi u nezi kane je nedovoljno snadbevanje biljke vodom. Kana je biljka koja u Indiji prirodno raste na obodima bara i jezera, kao što kod nas rastu trska, rogoz i šaš. Zemljište je važno za kane, ali je mnogo važnija voda.

Navodnjavanje mora da bude redovno, a u zavisnosti od vrste zemljišta treba primeniti i dodatne mere za zadržavanje vlage.

U kontinentalnim područjima zemljište je rahlo, duboko i vlažno, i to godi kanama. Ukoliko živite u priobalnom području gde je zemlja propusna i bazna, neophodno je da dodate treset, jer on dobro čuva vlagu. Takođe, u zavisno od vremenskih uslova, potrebno je koristiti hidrogel, koji će pomoći da se osigura dovoljna količina vode.

Zemljište koje je jako peskovito može dodatno da se malčira slamom, korom od drveta ili agro platnom. Na ovaj način vlaga će bolje da se čuva i biljka će imati „hladne noge“, a to kana voli.

Priprema mladih i starih kana za zimu

Vreme kada se mlade kane uklanjaju iz vrta nije isto kao za starije biljke i to je jedna od čestih grešaka.

Veoma je važno da biljke budu jake, zdrave i da su narasle, jer mlade biljke imaju manji rizom i slabije opstaju na čuvanju tokom zime.

U proizvodnji kane za tržište, biljke se sklanjaju krajem septembra i početkom oktobra. Međutim, mlade kane ne treba uklanjati u to vreme, već je potrebno da se ostave do kraja oktobra kako bi postigle odgovarajući nivo starosti, odnosno kako bi rizomi bili dovoljno zreli.


Velike kane, koje su starije, mogu da se vade ranije, jer su rizomi zreli i dobro narasli. Premeštanje iz vrta se može uraditi čak i kada biljka ima cvet i kada je vreme i dalje toplo. Važno je da se ne sačeka jak mraz.

Priprema za zimu podrazumeva i tretiranje rizoma, odnosno odsecanje trulih delova i presecanje onih koji su baš veliki. U ovom postupku se, takođe, često prave greške.

Nakon što se rizomi izvade iz zemlje potrebno ih je dobro oprati u vodi i ukloniti sve nečistoće. Prilikom vađenja, a posebno prilikom razdvajanja rizoma, često dolazi do povreda, jer neki delovi moraju i da se iseku. Rez koji se napravi mora da bude ravan i oštar, odnosno rizom ne sme da bude zgnječen.


Drugi veoma važan postupak je zasušivanje rizoma, na promajnom mestu.


Treći postupak koji ne treba zaboraviti je zaštita preseka. Isečeno mesto može da se pospe pepelom kao organskom zaštitom, a može da se koristi i mankosav, koji će sprečiti nastanak truleži sveže rane.

Ukoliko primetite sumnjive delove koji su možda lošiji ili nisu vitalni, njih možete da bacite, a možete i da ih zasebno deponujete i posadite u sezoni izvan vrta.  Ukoliko ožive, dobićete dodatni bonus novih kana.

Komentari

E-KNJIGA

Vodič za uspešno gajenje borovnica