SRODNA JE BANANI A ZOVU JE RAJSKA PTICA – Kako da gajite Streliciju u stanu?

SRODNA JE BANANI A ZOVU JE RAJSKA PTICA – Kako da gajite Streliciju u stanu?

Za ljubitelje bilja evo jednog predloga biljke za koju možda niste čuli, a na prvi pogled bi vam se dopala. Uz malo više izdvojenog prostora u vaš dom stiže biljka srodna banani – Strelicia, poznata i kao Rajska ptica.

biljka strelicia

Po čemu je Rajska ptica specifična?

Ova biljka se izdvaja po nekoliko odlika, koje, kada se zapaze na istoj biljci, daju prijatan osećaj i zadovoljstvo. Rajska ptica ima čvrste i dekorativne listove koji dostižu visinu i do 2 metara, pored toga traju i po više godina. Da bi uzgoj bio uspešan obavezno je da na početku odaberete veliku posudu za rajsku pticu.

Ovo je višegodišnja biljka koja daje jak rizom. Ime je dobila po cvetovima izuzetne lepote, koji nastaju u dobu kada biljka dostigne zrelost. Cvet uzima oblik ptičjeg kljuna, a dužina mu iznese i oko 12 cm.

Cvet se sastoji od ljubičastih i narandžastih delova koji se otvore te podseti na lepezu, ili na pticu u letu. Rajska ptica produkuje više cvetova u toku jedne sezone. Cvetovi mogu da se zadrže i po pet, šest meseci.

biljka rajska ptica

Strelicia poreklo vodi iz Južne Afrike. Simboliše razdraganost i raj na zemlji.

Prihrana i zalivanje

Rajska ptica je toploljubiva, zato je važno da je uzgajate na mestu gde ima dovoljno sunčeve svetlosti. Iako spada u vrste koje su otporne na zalivanje možete je dobro zalivati. Što se prihrane tiče, važno je koristiti jako đubrivo, koje će pomoći da tokom uzgoja podnese lisnu masu koju ima.

Možda i najvažnija karakteristika je njena otpornost. Rajska ptica pruža veoma visok nivo sigurnosti u uzgoju pošto je veoma otporna. Može se reći da je ništa neće napasti.
Listovi mogu da se koriste i u obliku suve dekoracije. Ako ih uberete, osušite, prefarbate ili prelakirate imaćete krajnje interesantan suvi aranžman za vašu baštu.


Komentari

E-KNJIGA

Vodič za uspešno gajenje borovnica