SAVETI: Kako gajiti ruže na balkonu i u sobi

SAVETI: Kako gajiti ruže na balkonu i u sobi

Ruže - © Pixabay

Gajenje ruža na terasi, ali i u sobi može ulepšati ambijent u vašoj kući i učiniti da vam komšije pozavide na tome. Ruže mogu biti pogodne za presađivanje u sanduke, balkonske, ali i sobne saksije, jer im korenov sistem nije previše razvijen. Čuvanje i nega ruža u stanu može biti zahtevno za nekog ko to nikad nije radio, ali smo mi zato pripremili detaljan vodič kako gajiti ruže na balkonu i da ukrasite vaš životni prostor.

Da bi se ruže gajile na ovim prostorima, potrebno je ostvariti određene uslove. Najvažniji uslov za gajenje ruža je da im pružite što više svetlosti. Drugi uslov je provetrenost, kretanje vazduha i naravno toplota. Sudovi u kojima su ruže zasađene u toku leta ne smeju biti pregrejani. Na balkonima se zaštita od letnjih pregrejavanja žila postiže oblaganjem balkonskih posuda daskama debljine 2,5 cm (drvo je dobar izolator). Ovo je korisno u toku zimskih mrazeva, da se spreči suvišno smrzavanje zemljišta u sudovima.

Kako gajiti ruže na balkonu

Postoje ruže malog rasta, a one su najpogodnije za gajenje na balkonima. Za gajenje ruža u kontejnerima najpre se u balkonske posude stavi supstrat za gajenje koji može biti nabavljen u prodavnicama već gotov, ili ga možemo sami napraviti. Onda ćemo sadnice zajedno sa busenom izvaditi iz kontejnera i posaditi ih u rastresiti supstrat zajedno sa busenom. Dubina sadnje je isto kao u kontejneru (ali je do ivice balkonskog stuba potrebno ostaviti oko 5-6 cm slobodnog prostora).

Saznajte kako da i vaše ruže budu ČUDESNE!

U jesen to se to popunjava rastresitim materijalom. Posle sadnje treba ih dobro ih zaliti i ne orezivati niti skraćivati. Biljka nastavlja svoj razvoj bez zastoja.

Kada je pravo vreme za sadnju ruža na terasi

Pravo vreme za sadnju ruža na terasi je 10. maja pa sve do sredine leta. Može i onda kada je ruža u punom cvetu. Posađene ruže se redovno zalivaju i prihranjuju, uklanjaju se precvetali cvetovi i obavlja se zaštita od bolesti i štetočina kao i u slobodnom uzgoju. Precvetali izbojci se orezuju da bi se u narednom cvetanju dobili što lepši cvetovi (na 5-7 okca).

Ruže - © Agromedia 

Ako je balkon okrenut prema severu na njemu se ne mogu uspšeno gajiti ruže. Ukoliko je okrenut prema drugim stranama sveta to će im omogućiti dovoljno sunca za uspešan rast. Krajem oktobra ili u novembru mesecu pokrivaju se sudovi u kojima se nalaze ruže najpre rastresitim materijalom (suvim tresetom, zgužvanom novinskom hartijom i slično).

Za sve one koji gaje ruže: Evo kako ih zaštiti od bolesti i štetočina

Oko samih izbojaka potrebno je uvezati ruže kanapom ili žicom da ih vetar ne odnese. Sve do sredine marta ruže ostaju ovako zaštićene, a onda se odstranjuje izolacioni materijal i ruže se orezuju ih kako smo već i opisali. Počinje se sa merama uzgoja zalivanjem, prihranjivanjem, zaštitom.

Kako gajiti ruže u sobi

Za gajenje sobnih ruža najpogodnije su one koje su proizvedene u kontejnerima. Sa forsiranjem cvetanja može se početi već u decembru. Za smeštaj saksija u sobi treba odabrati što svetlije mesto sa južne, istočne ili zapadne strane. Pre nego što ruže unesete u sobu za forsiranje (gajenje za cvetanje u zimu). Saksiju li kontejner držali smo ukopane u zemlju ili leju do gornje ivice, a ako je bila na balkonu u sanduku sa tresetom. Najpre se izbojci orežu od 3-7 okaca, a zagrevanje prostorije treba da bude postepeno 18-22stepena, odnosno sobna temperatura.

Kako gajiti ruže na balkonu - © Agromedia 


Pravilna nega ruža

Nega ruža podrazumeva zalivanje, prihranjivanje i zaštitu od lisnih vašiju, pauka, grinja tripsa, gljivičnih bolesti isto kao i u slobodnom uzgoju. Ruže se u sobnim uslovima ne mogu držati preko cele godine, jer bi tako izgubile svoju vitalnost i prestale da se razvijaju. Zbog toga ih treba već od juna meseca izneti iz sobe u vrt ili na balkon, zajedno sa loncem ukopati u zemlju ili sanduk sa tresetom i tu gajiti do jeseni. Tada se one oporave i sledeće zime su ponovo sposobne za cvetanje u sobnim uslovima.

Ovako izgleda bašta u kojoj se gaji preko 2.000 starih vrsta ruža

U toku leta sobna ruža može predstavljati divan ukras na balkonu, gde će neprekidno cvetati. Letnji period služi nam da sobne ruže regenerišemo i osposobimo za gajenje. Svake druge godine u jesen pre unošenja ruže u sobu treba da je presadimo u malo veću saksiju. To ćemo učiniti na sledeći način: dva tri dana prestaćemo da zalivamo ružu. Kada zemlja u saksiji bude suvlja okrenemo njen otvor na dole i oprezno je kuckamo o ivicu stola, istovremeno držeći šaku ispod da bismo mogli da prihvatimo ružu sa busenom koja će ispasti iz saksije.

 


Ruže - © Pixabay 

Tada će se busen malo okruniti a svuda sa strane skinućemo sloj zemlje i tanki krajevi žilica će ostati slobodni. Sada ružu sa busenom odlažemo na sto i pripremamo novu saksiju za sadnju tako što ćemo na njeno dno staviti malo šljunka oko 2 cm krupnoće kao zrno kukuruza, na to staviti nekoliko šaka supstrata i onda sadnicu zajedno sa busenom.


Trebalo bi voditi računa o dubini sadnje. Pre svega 3-4 cm do ivice saksije treba da ostane slobodno, zatim treba dodati svuda oko busena supstrat. Sve to čvrsto sabiti prstima, vodeći računa da se busen ne ošteti. Posle sadnje zaliti, prihraniti rastvorom i saksija je spremna za unošenje i dalje gajenje. Posle presađivanja izbojke orezati. Na ovaj način saksijske ruže se mogu održati u dobroj kondiciji više godina.

Kada sobne ruže postepeno izrastu toliko da se više ne mogu smestiti u saksije prihvatljivih dimenzija 16-18cm, mogu se uspešno presaditi na stalno mesto u vrtu ili balkonu i tu one doživljavaju svoju drugu mladost i cvetaju još niz godina.

Za ovaj tekst korišćenas kniga: Ruže – Luke Tomina

Autor: dipl.inž. Žaklina Mladenović, PSSS Smederevo

Komentari

E-KNJIGA

Vodič za uspešno gajenje borovnica