Potočarka je lisnato zeleno povrće pikantnog, blago gorkog ukusa, koje se koristi u raznim jelima, bilo sveža ili kuvana, ali najčešće kao salata. Pripada istoj porodici kao kupus.
Potočarka (Nasturtium officinale) je jestivo lisnato povrće iz porodice kupusnjača (Brassicaceae), kojoj pripadaju i brokoli, karfiol, kupus, repa, prokelj, kelj i zelje senfa.
Možda vas zanima

Kelj pupčar – hrana, ali i lek!
11/01/2025
Ova vodena biljka ima okrugle do blago ovalne zelene listove pričvršćene za šuplje, hrskave stabljike, koje su takođe jestive. Budući da raste u vodi, često se uzgaja hidroponski – u hranljivom tečnom rastvoru umesto u zemlji. Na sličan način uzgajaju se i druge vrste salata, ali i jagode, paradajz, krastavci i paprike.
Potočarka je prepoznatljiva po svom pikantnom, blago gorkastom ukusu, nalik na rukolu, brokoli ili zelje maslačka. Najčešće se koristi u salatama, gde svojim osvežavajućim, začinskim tonovima pruža kontrast blažem zelenilu.
Takođe se može kuvati, čime se njen ljutkast ukus ublažava. Ovu karakterističnu aromu potočarka duguje istim jedinjenjima koja daju začinski ukus senfu i hrenu, biljkama iz iste botaničke porodice. Dostupna je tokom cele godine, ali joj je sezona vrhunca od aprila do septembra.
Volite sremuš? Evo saveta kako da ga gajite u vašoj bašti
Kako se koristi potočarka
Kao i svaka zelena salata, čak i kada je označena kao prethodno oprana, potočarku je najbolje dobro oprati pre upotrebe, naročito ako je planirate jesti sirovu. Najefikasniji način je potopiti listove u činiju s vodom, tako da se nečistoće i pesak slegnu na dno. Zatim pažljivo izvadite listove iz vode, ocedite ih i osušite tapkanjem ubrusom.
Potočarka se može koristiti sirova u salatama, sendvičima i smutijima, ali i lagano dinstana ili blanširana, slično kao spanać. Može se dodati na picu pre pečenja, kratko propržiti i pomešati s testeninom, koristiti u složencima ili dodati u supe.
Jedno od najpoznatijih jela s potočarkom je kremasta supa od potočarke i krompira, koja je klasik francuske kuhinje. Takođe, sendviči s potočarkom nezaobilazan su deo tradicionalnog engleskog popodnevnog čaja.
Nutritivna vrednost
Potočarka ima karakterističan pikantan ukus s blagom gorčinom, koja je izraženija kod zrelijih listova. Kuvanjem se njen ljutkasti ukus može ublažiti, ali i dalje zadržava osvežavajuću aromu.
Na 100 grama sirove potočarke sastav je sledeći:
- 95% vode
- 11 kalorija
- 2 g proteina
- 1 g ugljenih hidrata
- Manje od 1 g vlakana
- Zanemarljiva količina masti
Odličan je izvor vitamina A, C i K, pri čemu jedna porcija obezbeđuje:
- 20% dnevnih potreba za vitaminom A
- 52% za vitaminom C
- 238% za vitaminom K
Lekovita svojstva
Potočarka je izuzetno bogata vitaminima A, C, E, K i D, mineralima, gvožđem i jodom, a sadrži više gvožđa od spanaća i više vitamina C od limuna i narandže.
Koristi se u narodnoj medicini za jačanje jetre, žuči i bubrega, čišćenje krvi i pluća te poboljšanje metabolizma. Delotvorna je kod bolesti srca, disajnih puteva, bubrega, jetre, kože i dijabetesa.
Sveže isceđen sok potočarke preporučuje se za izbacivanje toksina, podsticanje mokrenja i poboljšanje varenja, dok se u spoljašnjoj upotrebi koristi za lečenje kožnih oboljenja i reumatskih tegoba. Istraživanja pokazuju da redovna konzumacija može smanjiti rizik od raka jer štiti DNK belih krvnih zrnaca.
Čuvanje potočarke
Potočarka je izuzetno kvarljiva, pa je važno pravilno je čuvati kako bi što duže ostala sveža.
-
Ako je kupite u vrećici, najbolje je da je ostavite zatvorenu i držite u frižideru. Na taj način može ostati sveža do 3–4 dana.
-
Ako je kupite u vezi, produžićete joj svežinu tako što ćete ukloniti traku kojom je vezana i staviti stabljike u teglu s vodom, slično kao cveće. Teglu zatim čuvajte u frižideru – na taj način potočarka može trajati do 5 dana.
Pesto od potočarke – RECEPT
Sastojci:
- 4 velike šake potočarke
- 1/2 šolje parmezana, narendanog
- 1/2 šolje neslanih orašastih plodova
- 1/2 šolje ekstra devičanskog maslinovog ulja
- Morska so, po ukusu
- Svež beli luk (opciono)
- Limunov sok (opciono)
- Biber (opciono)
Priprema:
Prvo odsecite korenje potočarke, a zatim listove i stabljike dobro operite nekoliko puta kako biste uklonili mulj i nečistoće. Ako koristite ubranu potočarku, blanširajte je oko minut u kipućoj vodi, zatim je procedite i istisnite višak vlage čistim kuhinjskim ubrusom.
Za pripremu pesta, izmešajte potočarku, sir i orahe u procesoru za hranu. Dok se sve obrađuje, postepeno dodajte maslinovo ulje dok ne postignete željenu konzistenciju. Količinu ulja možete prilagoditi po ukusu. Na kraju posolite po potrebi i dodajte svež beli luk, limunov sok ili biber za dodatni ukus.
Napravite ovaj pesto od potočarke za ukusan namaz na sendvičima, preliv za testeninu ili dodatak pečenom povrću i mesu.
Iako su pinjoli klasičan sastojak pesta, možete ih zameniti drugim orašastim plodovima ili semenkama, poput semenki bundeve, suncokretovih semenki, lešnika, oraha ili badema. Pre nego što ih dodate, preporučuje se da ih kratko prepečete u rerni ili tiganju kako biste poboljšali njihov ukus, ali pazite da ne zagore.
Kako da gajenje bosiljka na njivi i u saksiji bude lako
Izvor: The Spruce Eats
Komentari