Kelj pupčar – hrana, ali i lek!

Kelj pupčar hranljiviji je od običnog kupusa, otporan je na bolesti i hladnoću, pa se uspešno može gajiti i u organskoj proizvodnji. Međutim, ovo čak i nisu svi razlozi da se kelj nađe u vašim baštama!

Profesor dr Ivo Đinović iz kompanije „Superior“ objasnio nam je kakva je biljka kelj pupčar, čiji su plodovi ovih dana na beogradskim pijacama veoma popularni pod nazivom kupusići.

Kelj pupčar pripada vrsti kupusnjača. Ova biljka ima veliko stablo i mnoštvo plodova koji rađaju u pazuhu svakog lista. Na jednom stablu može biti oko stotinak plodova, odnosno 3kg prinosa. Oni mogu da se koriste u ishrani, bilo kao kiseli, ili sveži, u čorbama i drugim jelima. Stari listovi se sami suše i otpadaju, a mladi nastavljaju da hrane biljku. Jestivi su i plod i listovi i oni mogu biti idealni za zavijanje sarmi.“

Na jednom stablu može biti oko stotinak plodova, odnosno 3kg prinosa.

Plod ima izuzetno hranljive i lekovite karakteristike zahvaljujući visokom sadržaju organskih jedinjenja. Upravo ga ona čuvaju od hladnoće, jer šećeri i druga organska jedinjenja ne dozvoljavaju formiranje kristala leda u tkivima biljke i uništavanje fine strukture ćelija.“

„Posle prvih mrazeva plod, inače gorak, postaje slatkast. Sve ovo čini biljku idealnom hranom u toku dugih zimskih meseci. Kelj pupčar hranljiviji je od običnog kupusa, otporan je na bolesti i hladnoću, pa se uspešno može gajiti i u organskoj proizvodnji.“

Kelj pupčar - ©Agromedia Foto: Agromedia, 2020, sva prava zadržana

„Kelj pupčar je ne samo hrana, već i lek. On, kao i mnoge druge kupusnjače, sadrži vitamine koji sprečavaju pojavu čira na želucu. Osim toga, plodovi kelja su veoma zdravi i hranljivi. Jedna šaka takozvanih kupusića može da zameni veliku glavicu kupusa po količini minerala i vitamina. Među njima se naročito ističe beta-karoten, kojeg inače ima u šargarepi. Kelj je bogat i biljnim vlaknima, koja u organima za varenje vezuju otrovne gasove.“

Sagovornik:
dr Ivo Đinović, kompanija „Superior“

Komentari