Kako negovati cveće kada ste na odmoru?

Kako negovati cveće kada ste na odmoru?

Leto je vreme odmora, ali leti ima i posla oko cveća, bez obzira da li je ono u bašti ili u saksiji. Kada otputujete, morate se pobrinuti kako će biljke da prežive period bez intenzivne nege. Najbolje rešenje je da ih prepustite prijateljima ili porodici na čuvanje. Međutim, kad ne želite nikoga da opterećujete, postoji nekoliko saveta kako bi vaše biljke bile lepe i kada vi niste tu.

Kada ste odsutni na kratko vreme, dva do tri dana, za većinu biljaka nema problema. Pre nego što odete, potrebno ih je dobro zaliti i skloniti negde u senku. U senci biljke troše manje vode. Biljkama koje vole više vode potreban je podmetač za vodu.

Odsustvo na duži vremenski period, nedelju ili više dana, može da predstavlja problem za biljku koja je navikla na stalnu negu i pažnju. Tokom tog perioda neće imati redovno zalivanje, prihranu, uklanjanje precvetalih cvetova i osušenih listova. Od svih tih poslova najneophodnije je zalivanje. Biljke koje su u bašti lakše podnose nedostatak zalivanja, a biljkama u saksiji je potrebno obezbediti dovoljnu količinu vode.

Zalijte obilno biljke ili celu saksiju potopite u vodu i ostavite tako nekih 30 minuta kako bi se zemlja „napila“ vode. Sledeći korak je postavljanje boce sa vodom u saksiju. Potrebno je da uzmete providnu staklenu bocu, a zatim je napunite vodom i zatvorite čepom na kome je prethodno napravljeno ekserom nekoliko rupica. Bocu sa vodom okrenite naopačke i zabodite u zemlju pored biljke. Biljke će na taj način uzimati sebi vode koliko im je potrebno.

Po povratku sa odmora, praznu bocu ukloniti, preskočiti jedan dan zalivanja i onda krenuti sa redovnim održavanjem biljke. Takođe je potrebno detaljno pregledati biljku da li je oštećena, a suve listove i slomljene stabljike treba ukloniti.

Biljke koje su zasađene u bašti imaju malo drugačiju negu tokom vašeg odsustva. Najbolje rešenje je postavljanje zalivnog sistema, međutim, ako niste u mogućnosti da ga postavite, postoje i alternativna rešenja. Potrebno je biljke obilno zaliti i baštu okopati.

Radi čuvanja vlage u zemljištu postavlja se sloj malča oko perena, žbunja i ukrasnog drveća. Malč može da bude od seckanog drveća ili pokošene trave. Malč sprečava isušivanje tj. isparenje vode iz zemljišta. Po povratku je neophodno ukloniti malč i nastaviti sa daljim održavanjem.


Pre odlaska, obavezno pokositi travu. Radi sprečavanja brzog rasta, ostaviti na travnjaku pokošenu travu. Trava se na taj način ponaša kao malč, a u isto vreme je i zaštita od visokih temperatura.

Komentari

E-KNJIGA

Vodič za uspešno gajenje borovnica