Kako da PETUNIJE dobiju VIŠE CVETOVA? – Djubrenje i skidanje zaperaka

Kako da PETUNIJE dobiju VIŠE CVETOVA? – Djubrenje i skidanje zaperaka

Petunije rastu kao letnje jednogodišnje biljke u većini klimatskih područja. Većina tipova petunija daje velike cvetove, ali ne i popunjene saksije. Odabir prave vrste petunije, ali i pravilna nega tokom sadnje i tokom vegetacije će pomoći da ova biljka koju svi obožavamo na svojim terasama dobije puno cvetova.

bele petunije u sakciji

 

Odabir dobrog mesta

U saksije ili leje gde ćete posaditi petunije dodajte oko 20 cm zemlje i to pokrijte sa oko 5 cm komposta. Izaberite dobro mesto i dobro drenirajuće zemljištem. Petunije moraju biti na mestu koje najmanje šest sati dnevno dobija direktnu sunčevu svetlost. Petunije vole sunce i ukoliko budu bile izložene sunčevoj svetlosti možete da se nadate i da ćete dobiti više cvetova po biljci. Posadite biljke tek nakon što prođu sve opasnosti od prolećnih mrazeva.

Zalivanje jednom nedeljno

Zalivajte petunije jednom nedeljno, obezbeđujući oko sloj vode od 2-3 cm, ili dovoljno da navlažite gornjih 15ak cm zemlje. Izbegavajte zalivanje iznad biljke jer to može smanjiti broj cvetanja. Zalivajte blizu osnove biljaka tako da cvetovi i latice ostanu suvi.

Zakidanje listove sa petunija

Skidajte listove i zaperke na petunijama nakon što porastu preko 15 cm, osim kod sorti milliflora. Skidajte gornji set listova da biste podstakli dalje formiranje stabljike i cvetnih pupoljaka, i napravili mesta za stvaranje pupoljaka. Odrežite cvetove nakon što uvenu ili precvetaju da biste podstakli dalje formiranje pupoljaka.

ljubičaste petunije u saksiji

Đubrenje petunija

Bilo koji tip ili sortu petunije da odlučite da gajite, potrebna joj je prihrana, ako želite da imate raskošne saksije pune cveća. Nebitno da je posejana u bašti ili u saksijama potrebna joj je stalna prihrana i nega. Đubrivo treba dodati odmah čim se poseje seme, ali sa đubrenjem treba nastaviti i nakon što biljka odraste. Pravilno odabrano đubrivo omogućiće im bogato cvetanje. Na kraju krajeva, cilj je da saksije budu pokrivene cvetovima.

Nanesite izbalansiranu mešavinu vodorastvorivih đubriva, u saksiju svake tri nedelje, počevši od sredine jula, ili onda kada petunije počnu da cvetaju i šire se. Nanesite količinu đubriva preporučenu na pakovanju za veličinu vaše bašte i mešavinu đubriva.


Odrasle biljke i sadnjice đubrite azotnim i fosfatnim đubrivima. Ova đubriva treba dodavati naizmenično sa običnim zalivanjem. Đubrivo koje sadrži gvožđe u sebi koristi se kada lišće petunija počne da dobija žutu boju, a radi se sa 5 do 7 dana pauze. Fosfati se koriste za poboljšanje izgleda petunija. Sa ovim đubrivima ona postaje šarenija i bujnija.

Komentari

E-KNJIGA

Vodič za uspešno gajenje borovnica