ARNIKA – biljka BOGOVA!

ARNIKA – biljka BOGOVA!

Arnika, brđanka, moravka ili planinska arnika, poznata je još i kao veprovac i vučji zub. O njenoj lekovitosti ostali su zapisi u drevnim grčkim medicinskim spisima. Brojni su načini upotrebe ove lekovite biljke, ali se najčešće primenjuje za zaceljivanje rana, kao i upalnih procesa infektivnog porekla.

Arnika

Arnika – opšte karakteristike

Arnika je planinska, aromatična biljka visine od 20 do 70 santimetara iz roda arnika i porodice glavočika (Asteraceae). Raste na suvim livadama, planinskim obroncima i brdima, a vodi poreklo iz južnih predela Rusije, Evrope i Amerike.

Višegodišnja je biljka, karakteristična po krupnim, narandžasto-žutim cvetovima, a najšečće raste na šumskim livadama, pašnjacima, na kiselim, humusnim i silikatnim podllogama.

Visina stabljike može dostići i 70cm, a na vrhu stabljike najčešće se nalazi po jedna cvetna glavica. Arnika obično cveta u periodu od maja do oktobra.

Njeno ime potiče od grčke reči ,,ptarmikos” i znači “kijanje”, jer oštar miris arnike zaista dovodi do kijanja.

Biljka bogova

Postoje brojne legende u vezi sa arnikom. Ova biljka je, prema nordijskoj mitologiji, bila posvećena boginji Freji i bila je jedan od bitnih elemenata u letnjim ljubavnim ritualima.

Za vreme grmljavine bilo je uobičajeno da se spali, jer se verovalo da ima magične moći sposobne da utiče na vremenske prilike.

Arnika Freja


Lekovitost arnike

U lečenju se najčešće upotrebljavaju sušeni cvetovi, očišćeni od zelenih listića. Osim cvetova, može se koristiti i nadzemni deo biljke u cvetu, a od ovih delova se priprema i ekstrakt, to jest tinktura.

S obzirom na brojna korisna svojstva, arnika je jedna od najčešće korišćenih biljaka u fitoterapiji i fizioterapiji. Najpoznatija su njena umirujuća i analgetska svojstva.

Zapravo, njeno dejstvo je tako moćno, da se može smatrati prirodnim antibiotikom. Njene komponente pomažu da se u velikoj meri smanje otok i bol, ukočenost mišića, ali i da se poboljšaju pokreti zglobova kod osoba sa osteoartritisom.


Crvena mrtva kopriva: 5 UBEDLJIVIH razloga da je gajite u svojoj bašti

Gel od arnike nanesen ili utrljan u pojedinim delovima može biti odličan lek u slučaju modrica i hematoma. Glavna upotreba je, međutim, lečenje upala, hematoma i trauma, što je moguće zahvaljujući svojstvima koja potiču od seskviterpenskih laktona sadržanih u ovoj biljci.


Međutim, ova biljka bogova nije ograničena na samo na ovu primenu – narodna medicina je koristi kao lek protiv brojnih tegoba, od zapaljenja usta i grla do ujeda insekata, od akni i osipa do najrazličitijih drugih problema.

Na primer, da biste dobili mast protiv čireva, dovoljno je da pomešate kašiku tinkture sa dve kašike meda.

Osnovna upotreba arnike je spoljašnja, na neoštećenoj koži u obliku masti, krema ili gela, ali se za unutrašnju upotrebu savetuju konsultacije sa lekarom i nadzor stručnog lica.

Arnika

Arnika – zanimljivosti

  • Da li ste znali da je Arnica montana zaštićena vrsta? Od 18. veka, kada je biljka počela intenzivnije da se koristi, njena popularnost je značajno porasla. Nekontrolisano branje uticalo je na to da je biljka postala dosta retka, pa je morala biti zaštićena. Danas se najčešće koristi Arnica chamissonis, vrsta koja se uspešno gaji za lekovite svrhe, a ima isto dejstvo kao njena ugrožena sestra.
  • Arniku je u svojim stihovim proslavio i čuveni nemački pesnik Gete, koji je zahvaljujući ovoj moćnoj biljci uspeo da se oporavi od nenadanog napada angine pectoris.
  • Nemci su arniku zvali ,,volfsgelegena” i smatrali su je moćnim afrodizijakom.

Komentari

E-KNJIGA

Vodič za uspešno gajenje borovnica