Vrbovica – narodni lek za prostatu

Vrbovica – narodni lek za prostatu

Vrbovica je lekovita biljka koja uglavnom raste uz staze, potoke i livade. Postala je veoma poznata tokom XX veka, zahvaljujući čuvenoj austrijskoj travarki Mariji Treben, koja je vrbovicu naročito preporučivala kao odličan lek za probleme prostate. U nastavku teksta ćete saznati da ova sjajna biljka ne utiče samo pozitivno na zdravlje prostate, već i na mnoga druga stanja.

Vrbovica

 

Upotreba vrbovice, lat. Epilobium parviflorum u lekovite svrhe nije duga, tek posljednjih 30-tak godina. Međutim, u ovom periodu pokazala je svoje magične moći kod lečenja problema urinarnog trakta, posebno prostate.

Vrbovica je prirodni antiseptik, antibakterik, adstrigen, antiinflamatorik i antikarcinom. Osim u lečenju upalnih stanja prostate učinkovitost pokazuje i kod bolesti bešika, bubrega i bakterija u urinarnom traktu.

Poznata je još i pod imenima kao što su planinska vrbovica, svilovina i šumska vrbovica. Cenjena je u celoj Evropi, u Britaniji je poznata pod imenom Mountain ili Broad – leaved Willowherb, u Nemačkoj Berg-Weidenröschen, u Italiji Garofanino di montagna, a Francuzi su joj nadenuli ime koje je takođe povezano s planinama, Epilobe des montagnes.

Vrbovica – karakteristike

Vrbovicu su koristili i stari narodi, ali je s vremenom zaboravljena iz čega pa je zaborava izvukla austrijska travarka Maria Treben. U pitanju je višegodišnja biljka uspravne okrugle i nerazgranate stabljike i narasta do metra visine. Ima duge listove jajastog oblika koji su na vrhu zašiljeni.

Belo – ružičasti do crven cvet s četiri latice cveta na samom vrhu semenskih ljuski, a daje tobolčasti plod dugog i uskog oblika. Vrbovica je sa svojim različitim vrstama jako rasprostranjena biljka.

Cveta od jula do septembra, a raste na šumskim čistinama, paljevinama, među borovima uz šumske puteve, pretežno u crnogoričnim i listopadnim šumama. Voli sveža hranjiva tla bogata kiseonikom.


Kod vrbovice beremo listove ili celu biljku u cvetu, a tako ubrana suši se na toplom, prozračnom mestu u hladovini. Po sušenju biljku usitnimo i smeštamo u platnene vrećice ili dobro zatvorene staklene posude.

Vrbovica

 


Vrbovica se osim kao suva biljka u čaju, koristi i kao ekstrakt i tinktura, a najveću ulogu ima kod lečenja prostate.

Upalna stanja prostate, prostatitis, akutni prostatis koji je uzrokovan bakterijama E. Coli, Klebsiella, Proteus i drugima, hiperplazija prostate i tumori prostate česta su boljka modernog muškarca, a u narodnoj medicini kod navedenih boljki tu je neizostavna vrbovica.


Kako se GAJI VIRAK u bašti – najbolji PRIJATELJ ŽENA

Lekovitost vrbovice

Osim pri lečenju prostate vrbovica je učinkovita i kod lečenja bolesti bešike poput infekcija bešike, katara, a čak i karcinoma, kod upalnih bakterija u bešici i mokraćnim kanalima, ali i kod bolesti bubrega pri infekcijama, upalama, bakterijama i tumorima.

Uz pomoć vrbovice obolela prostata kod mnogih pacijenata opet ozdravi, čak u toj meri da je moguće zaobići i operativne zahvate. Ako je operacija već obavljena, čaj od vrbovice uklanja žarenje ili druge tegobe koje se nakon operacije često javljaju. U svakom slučaju, ipak se pri konzumiranju vrbovice treba posavetovati s doktorom.

Česte su čajne mješavine za lečenje prostate pa se tako uz vrbovicu preporučuju list i koren koprive, gospina trava, kamilica, čestoslavica, iđirot, i druge lekovite biljke za koje je dokazano da pomažu normalnom funkcioniranju prostate.

Osim za lek, mlade listove vrbovice možemo koristiti i kulinarstvu. Takvi listovi puni zdravlja i energije prirode u proljeće su melem u raznim salatama, varivima ili supama.

Vrbovica

Može se koristiti preventivno ili ako imate problema s prostatom i bolestima urinarnih kanala ne zaboravite da najbolja pomoć za te boljke postoji u prirodi.

Vrbovica – priprema čaja

Najčešća primena vrbovice je, ipak priprema čaja koji ćemo najlakše napraviti tako da 1 čajnu kašiku suve vrbovice prelijemo s 2 dl vruće vode, pustimo da odstoji 5 minuta nakon čega čaj procedimo i pijemo 2 šoljice čaja na dan. Najbolje ga je piti ujutro na prazan stomak i uveče pre spavanja.

Tekst je originalno objavljen u magazinu Agro Planeta

Pripremio: Šefik Rošić, travar i pčelar

Komentari

E-KNJIGA

Vodič za uspešno gajenje borovnica