7 najlepših prolećnih cvetova za vašu baštu

7 najlepših prolećnih cvetova za vašu baštu

Ako postoji neko godišnje doba koje nas asocira na cveće, prirodnu svežinu, lepotu i raznobojnost, onda je to definitivno proleće. Sunčani aprilski dani idealni su da u baštama pokažete svu vašu maštovitost, kreativnost i ljubav prema cveću i napravite od nje mirisnu, lepu oazu koja će u svakome izazvati divljenje i probuditi najlepša ljudska osećanja. Zato vam mi dajemo savete koji 7 vrsta cveća možete da sadite ovog proleća u vašoj bašti.
 

Cinija - © Google images

 1. Kadifica (lat. Tagetes ssp.) kao jedna od odomaćenih vrsta sa mnogo sorti, veoma je zahvalna i otporna sezonska biljka. Ona je izuzetno pogodna kao bordura između pločnika ili staza i travnjaka na osunčanim položajima, uz rubove gredica i na sličnim mestima. Da bi bogato cvetale, kod svih vrsta važno je da se precvetali cvetovi uklanjaju sa biljke, osim ako sakupljate seme za sledeću godinu. U tom slučaju prve cvetove ostavite da potpuno sazru i osuše se, a tek zatim ih uklonite sa biljke, prosušite na promaji i skladištite.
 2. Cinija (lat. Zinnia ssp.) je svima poznata biljka. Ona, u zavisnosti od vrste i sorte, može biti visine od 20 do 90 cm. Izvanredno se uklapa u sve vrste bašta, pa na primer, više sorte možete gajiti uz ograde, a ispred njih niže. Ipak, znajte da svaka traži mnogo sunca. Posebna sorta koja se po mnogo čemu izdvaja od ostalih je patuljasta cinija (lat. Zinnia angustifolia). Ona raste u visinu od 15 do 20 cm, žbunastog je oblika i pogodna je kao ukras uz različite baštenske staze.
 3. Dalija (lat. Dahlia – Mignon) je biljka jednostavnog cveta raznih boja, koja raste u visinu do 30 cm. Mladim biljkama trebalo bi seći vrhove kako biste pospešili žbunasti rast ovog cveća.
 4. Lepi dečko (lat. Impatiens baslamina) je veoma zahvalna biljka, koja se zbog pucajućih čaura sama seje narednih godina (kao i prkos). Naravno, potrebno je da je rasadite ili proredite ukoliko se gusto naseje.
 5. Gazanija (lat. Gazania ssp.) je jedno od najlepših raznobojnih vrsta cveća. Voli topla osunčana mesta, ali kada je kišovito vreme, cvetovi ostaju zatvoreni.
   
 6. Lepa kata (lat. Callistephus chinensis) koja je posađena na jesen biće jedinstven mirišljav ukras za vašu baštu. Ukoliko je pak posadite ovih dana, ona cveta u drugoj polovini leta. Može biti raznih oblika i boja.
   
 7. Floks (lat. Phlox drummondii) je retko prisutan u vrtovima, ali njegova dekorativna svojstva potvrđuju da ne bi trebalo tako da bude. On najviše voli peskovito tlo i mesta sa mnogo sunca. Plavi, nežnoroze i beli cvetovi najviše će krasiti vašu baštu tokom maja meseca. 

Autor teksta:
mr inž. pejzažne arhitekture i hortikulture, Davor Lahovski 

Tekst je originalno objavljen u magazinu Agro Planeta

Komentari

E-KNJIGA

Vodič za uspešno gajenje borovnica