Proleće je vreme za sadnju cveća: Dalije ili gladiole?

Proleće je vreme za sadnju cveća: Dalije ili gladiole?

Proleće je vreme sadnje lukovica raznih vrsta, kao što su: dalije, gladiole, begonije, ljiljani, mombrecije, kane, tigridije i tako dalje. Lukovičaste biljke su, naime, čest ukras vrta, a neke od njih cvetaju i zimi, ali u zatvorenim ili zaštićenim prostorima.

Proleće je vreme za sadnji cveća: Dalije ili gladiole? - © Pixabay

Zbog lepih cvetova različitih oblika i boja, te ugodnih mirisa, lukovičaste biljke su odličan izbor za svačiji ukus. Dakle, krajnje je vreme za izbor, kupovinu i sadnju ako želimo da nam vrt zablista u bojama.

Dalije ili gladiole?

Dalija, u zavisnosti od sorte, može biti visoka između 30 i 150 cm. Cveta od jula do prvih mrazeva. Traži mnogo sunca. Mladi izdanci su vrlo osetljivi na mraz, zato bi ih trebalo saditi tokom maja meseca. Na jedan metar je dovoljna jedna biljka. Lukovice pre sadnje treba podeliti oštrim nožem, tako da svaki deo ima barem jedan pupoljak.

Gornji deo lukovice treba biti prekriven zemljom oko tri centimetra. Od ranog leta, jednom mesečno dodavati rastvor kompleksnog đubriva. Zavisno od sorte, vezujemo ih uz štapove koje zabadamo već pri sadnji kako posle ne bismo oštetili lukovicu. Procvetale delove moramo stalno uklanjati.
Proleće je vreme za sadnji cveća: Dalije ili gladiole? - © Pixabay

U jesen, kad su listovi i stabljika nakon prvog mraza postali crni, režemo ih što bliže zemlji. Lukovice vadimo pažljivo iz zemlje i sušimo na otvorenom pazeći da nema mraza. Ako postoji opasnost od mraza, unosimo ih u zatvoren prostor. U suvom stanju otresemo zemlju s njih i ostavljamo ih da prezime u suvi treset ili u kartonsku kutiju.

Gladiole sadimo od sredine aprila do juna u zemljište dubine 10-15 cm. Razmak između redova treba biti 20 cm, a između lukovica 10 cm. Sa gladiolama postupamo slično kao i sa dalijama. Čim lišće požuti, vadimo lukovice iz zemlje, sušimo u hladu i ostavljamo da prezimi na sličan način kao i lukovice dalije. Suvo lišće treba odrezati na pet centimetara iznad lukovice.

Koje još lukovice možete saditi ovog proleća?

Mombrecija sa svojim manjim nežnijim cvetovima uzgajaju se kao gladiole. U blažim klimatskim uslovima lukovice možemo ostaviti u zemlju, prekriti ih lišćem ili granama smrke. Lukovice možete saditi od aprila na dubinu 10 cm. Cvetanje počinje krajem jula i traje do oktobra.
Proleće je vreme za sadnji cveća: Dalije ili gladiole? - © Pixabay


Tigridija
se sadi u grupama od 7-10 komada. Ova egzotična vrsta se javlja u ružičastoj, crvenoj, žutoj i beloj boji. U aprilu lukovice sadimo na dubinu od 10 cm. Već u junu se otvaraju cvetovi posebnog oblika. Visina biljke je oko 50 cm. Pojedinačni cvet traje samo jedan dan, ali svaki novi dan donese jedan novi cvet. Lukovice vadimo i sušimo već krajem leta, sušimo ih i čuvamo u suvom tresetu na temperaturi 10-15 °C.
Proleće je vreme za sadnji cveća: Dalije ili gladiole? - © PixabayLukovičaste begonije
su, pored uzgoja u posudama na istočnim i severnim ekspozicijama, pogodne za uzgoj i u vrtu. Njima se postižu jaki efekti bojama na polusenovitim i na potpuno zasenčenim mestima, gdje osim vodenike ne uspeva gotovo nijedno drugo jednogodišnje cveće.

Biljke narastu od 30 do 40 cm i cvetaju neumorno od juna do mrazeva. Mogu biti raznih boja. Lukovice kod ove vrste sadimo plitko u posude već u martu i držimo zaštićene od mraza, a od sredine maja se mogu iznositi na otvoreno.

Autor: mr ing. pejzažne arhitekture i hortikulture, Davor Lahovski


Tekst je originalno objavljen u magazinu Agro Planeta

Komentari

E-KNJIGA

Vodič za uspešno gajenje borovnica