Kako se gaji i neguje LEPA KATA?

Kako se gaji i neguje LEPA KATA?

 Kako se neguje lepa kata: Jesenja zvezda svakog vrta - © Pixabay

Pomalo je tužan prizor na kraju leta kada mnoge biljke izgube sjaj, cveće izbledi i lišće izgleda pomalo spaljeno, kao da je zaboravilo svoju kremu za sunčanje. Ali, kasno leto i rana jesen su vreme kada višegodišnje lepe kate mogu da spasu vrt svojom lepotom.

Lepa kata ili aster se sadi u proleće, a cveta u kasno leto i jesen. Iako ima cvetove različitih formi najprepoznatljivija je po cvetu zvezdastog oblika.

Lepa kata ima duboku istoriju u grčkoj mitologiji. Legenda kaže da je boginja nevinosti i čistote Astreja stvorila ovaj cvet svojim suzama. Po toj priči, boginja je bila mnogo uznemirena i kada se na tamnom nebu odjednom pojavilo nekoliko zvezda briznula je u plač. Svaka suza koja je pala na zemlju pretvarila se u jedan cvet. Otud i ime ovog cveta – aster, što znači zvezda, a moglo bi se reći da cveće sa pravom nosi to ime jer je prava vrtna zvezda u kasno leto.

Kako se neguje lepa kata: Jesenja zvezda svakog vrta- © Pixabay

Lepa kata ili aster dolazi u raznim bojama, uključujući ružičastu, ljubičastu, crvenu i belu. U vreme kada se druge trajnice usporavaju i lagano spremaju za zimski san, lepa kata kao da se baš tada budi i užurbano ulepšava, dodajući lepotu potrebnih boja u vrtu.

Sa preko 600 vrsta, lepa kata pripada istoj familiji kao i bela rada. Samonikle se mogu naći u južnoj Evropi i Severnoj Americi, a reč je uglavnom o višegodišnjim biljkama, mada ima nekoliko vrsta koje su jednogodišnje i dvogodišnje.

Kod lepe kate visina se dramatično razlikuje, a kreće se od sorti od 20 centimetara do onih od 1,5 metra. Cvetovi se dosta razlikuju i zavise od vrste, a mogu biti zvezdasti, dugmasti, loptasti, rasperjani, itd. Postoji lepa kata za svaki stil bašte. Različite vrste lepe kate možete savršeno da kombinujete i nikada se nećete prevariti jer ćete vrtu obezbediti zadivljujući jesenji ukras.

Kako se neguje lepa kata: Jesenja zvezda svakog vrta- © Pixabay

Lepa kata je pravi lepak za leptire jer je nektar, koji se nalazi u središnjem jastučiću, poslednja prilika za dolivanje goriva. Pčele, takođe, mnogo cene ovaj cvet, a cvet zavisi od ovih stvorenja jer ga oni oprašuju.

Kao i svaka biljka, i lepa kata ima svoje specifičnosti.


Loša strana je što može da bude osetljiva kada je u pitanju voda. Ukoliko se ne zaliva dovoljno u vrelim letnjim mesecima ima tendenciju da joj otpada donje lišće. Takođe, navika joj je da odumire u centru, što je odličan trenutak za podmlađivanje deljenjem bokora na svake 2 do 3 godine.

Kako se sadi i neguje lepa kata?

Lepa kata voli osunčana mesta, mada može lepo da raste i u delimičnoj senci. Voli ilovačasto tlo (u prevodu: dobro drenirano tlo, ali vlažno).


Za varijante koje treba da procvetaju u kasno leto ili jesen, seme se sadi u aprilu, na 2 cm dubine.

Pre sadnje, u tlo treba da se doda organsko đubrivo ili mineralno sporootapajuće, a nakon sadnje treba malčirati kompostom da se zemlja ohladi. Ovo je važan postupak jer je kod lepe kate koren plitak i bolje se razvija na nižim temperaturama.


Neophodno je redovno zalivanje, a posebno leti. Takođe, može da se primeni sistem period vlage – period suše, što će joj stimulisati rast.

Prihrana se obavlja na dve nedelje, sve do avgusta.

Izvor: Gardenista

Komentari

E-KNJIGA

Vodič za uspešno gajenje borovnica