Manjak SUVE ŠLJIVE u svetu izazvao SKOK CENE

Manjak SUVE ŠLJIVE u svetu izazvao SKOK CENE

Višegodišnje pravilo, da ako je svež plod šljive dobro plaćen – suva ima dosta nižu cenu, ove godine nije važilo. Zbog nestašice suve šljive na svetskom tržištu, jer je početkom godine rod podbacio kod najvećih proizvođača, kilogram suve šljive kod nas izvoznici plaćaju 300 dinara. Suva šljiva će biti veoma tražena roba, a upućeni navode da ćemo teško moći da podmirimo tržište.

suve-šljiveSuve šljive - Foto:Dejan Davidović

Srbija, kao proizvođač sirove šljive, ove godine je imala veće količine nego prethodne godine. Međutim, pojavilo se dosta kupaca iz okruženja i Evropske unije. Tako da cena sirove šljive iznosi 40 dinara što je duplo više u odnosu na prethodnu godinu.

“To je jedan od glavnih uzroka što je cena suve šljive skočila prema poljoprivrednim proizvođačima i sada je 300 dinara.”, objašnjava Dobrivoje Jovanović, suvlasnik jednog od najvećih pogona za sušenje šljive u Srbiji ”Jovanović voće” iz Osečine.

Procenjuje se da je ove sezone u Srbiji osušeno oko 7.000 tona, što je nešto malo više nego prošle godine.

“Pošto je u svetu manjak suve šljive, a u februaru zbog vremenskih uslova bio loš rod u Čileu i Argentini, to se odrazilo na svetske zalihe. Mislimo da će sva osušena šljiva biti prodata.”, dodaje Jovanović.

Ni u Srbiji nema dovoljno suve šljive

U domaćinstvu Dušana Đedovića iz sela Stubo kod Valjeva,  ove sezone osušeno je oko pet tona koje još uvek čekaju kupca. Kaže da je kvalitet osušenog ploda dobar kao i cena, ali dodaje da su ulaganja u đubriva i u zaštitu duplo veća, pa je zarada ista.

Srđan Stanojlović iz Poljoprivredna savetodavna i stručne službe ”Valjevo”, ističe da je trenutna cena suve šljive 2,65 evra kilogram. I da nema ekonomske opravdanosti da će ići više od 2,70 evra.

“Ove godine je veliki nedostatk suve šljive, jer su mnogi plod prodavali u svežem stanju, niko nije hteo da suši. Do sada je važilo pravilo da kada je skupa sveža šljiva onda je jeftina suva i ljudi su se time vodili i prodavali sirov plod. Masovno je išla po 40 dinara i 80 do 85 posto ovogodišnjeg roda je prodato u svežem stanju.”, kaže Stanojlović.


Zbog ovogodišnjeg deficita, očekuje se dobra cena i naredne godine. Međutim, kako Srđan navodi, pitanje je koliko su proizvođači, zbog poskupljenja nafte i mineralnog đubriva, spremni da ulože u zasade da bi sledeće godine mogli da očekujemo dobar rod.

Komentari

E-KNJIGA

Vodič za uspešno gajenje borovnica