Prodavci trljaju ruke – REKORDNA BERBA VRGANJA u poslednjih pet godina

Prodavci trljaju ruke – REKORDNA BERBA VRGANJA u poslednjih pet godina

Na pijačnim tezgama ove godine našlo se po desetak različtih vrsta pečuraka, a rod je bio kažu berači rekordan. Od popularnog vrganja, preko lisičarke, šumskog pileta, šitake pa sve do ogromne puhare od koje kažu prodavci može da se spremi jelo za desetoro ljudi.

vrganji druge klase

Pečuraka ove godine nikad nije bilo više, kažu vredni berači i prodavci na pijacama. Na tezgi Dejana Božića ima preko desetak različtih vrsta pečuraka ili kako ih on zove najboljim darovima prirode. Ova godina je kaže Dejan specifična po rekordnoj berbi vrganja, blagve i lisičarke, jer je nakon četiri sušna meseca palo dosta kiše.

Iako je prethodnih nedelja bila relativno niska temepratura za ovo doba godine, dugo najavljivano miholjsko leto će ih dodatno pogurati i dati im podsticaj. Da bi se pečurke formirale potrebna je niska temperatura, a onda visoka da bi narasle dovoljno velike.

bukovače na pijaci

Kada je reč o cenama šitake pečurke su najskuplje od svežih pečuraka i za njih treba izdvojiti 2000 din/kg. Popularno šumsko pile poznata i kao vrbovača košta oko 800 din/kg, dok se šampinjoni prodaju po ceni od 300 din/kg.

Ono što je začudilo mnoge kupce jeste podela vrganja na prvu i drugu klasu. Jer kako sve stiže iz prirode ne može se klasifikovati po kategorijama. I dok su neki za vrganj prve klase plaćali 1.000 din/kg, ostali su za drugu klasu davali 500 din/kg.

Dejan Božić ističe da su do sada otkupne stanice uglavnom otkupljivale vrganje druge klase i zamrzavale ih, ali je on odlučio da ih ove godine izbaci za prodaju u svežem stanju.

lisičarke u gajbici

Pečurka crna truba iznosila je 1.500 din/kg, a šumska i borova lisičarka mogle su se kupti po ceni od 1.500 do 1.600 din/kg. Pečurka puhara za koju prodavci kažu da od jedne može da se napravi jelo za desetoro koštala je 1.500 din/kg.

Od sušenih pečuraka kupci su mogli kupiti sušeni vrganj po ceni od 7.000 dinara za kilogram.

Cene ove godine nisu tako visoke kao što su bile prethodnih godina, kaže Božić. U nekim delovima Srbije kažu berači da čak pet godina nije bio rod kao ove godine i da ih sada ima u velikim količinama na pijaci, zato su im i cene pečuraka niže.

sušeni vrganj

Dejan Božić na svojim tezgama ima i pastu od vrganja i maslinovog ulja, jer ni sami nisu znali šta da rade sa silnim rodom koji ih je ove godine zadesio pa su ih prvo seckali i zamrzavali, a onda sušili i na kraju su odlučili da naprave pastu od ove vrste pečurke.

Ceo prilog pogledajte ovde:

Komentari

E-KNJIGA

Vodič za uspešno gajenje borovnica